:

:

TV Most

Foto: N1

clock

April 21, 2020   11:00

0

312

Dačić: Reciprocitet gori nego takse

Reciprocitet koji je Kosovo uvelo umesto taksi u nekim stvarima je gori nego takse jer u potpunosti onemogućava razgovore o toj temi, izjavio je danas ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

On u razgovoru za TV Hepi istakao da Kosovo ne odstupa od stava da je proglašenje nezavisnosti u skladu sa međunarodnim pravom, i za to naveo primer razgovora sa šefom kosovske diplomatije Glaukom Konjufcom.

"Konjufca mi je rekao da je Međunarodni sud pravde doneo tu odluku, i da je ta stvar rešena. Za Kosovo je dijalog u Briselu tu samo da bi sproveo odluku Međunarodnog suda", rekao je Dačić.

On je podsetio da se američki kongresmen Eliot Engel žalio na ponašanje američke administracije jer "ne osuđuje Srbiju što ne prekida kampanju o povlačenju priznanja Kosova".

S druge strane, specijalni izaslanik za Kosovo Ričard Grenel istakao je Dačić, "kaže da se ukinu takse i mere reciprociteta, i mi se s tim slažemo".

Dačić je zaključio da je cilj Kosova formiranje vlade Ise Mustafe, koji je lider Demokratskog saveza Kosova, i "izbacivanje Aljbina Kurtija".

Srbija je, rekao je Dačić, spremna za nastavak dijaloga, ali je naglasio da je dijalog statusno neutralan i da će se, bez obzira na protivljenje Kosova, "kao takav će voditi i dalje".

Zvao me Sijarto, da razgovaramo o otvaranju granica

Dačić je preneo da ga zvao šef mađarske diplomatije Peter Sijarto, kako bi razgovarali o mogućem otvaranju granice između dve zemlje.

"Sijarto mi je poslao poruku, da bismo mogli da se vidimo, da malo popričamo o protoku naših ljudi preko granica, kada bi do toga moglo da dođe, šta da radimo", rekao je Dačić.

"Konsultovaću predsednika Vučića, da vidim šta on misli, pa ćemo da vidimo kako ćemo dalje", dodao je on.

Otvaranje granica za putnike bila bi, kaže Dačić, neka sledeća faza u relaksiranju mera, kako epidemija virusa korona bude slabila.

Kada je reč o EU, Dačić kaže da će Evropa prvo otvoriti granice unutar Šengena. Sa druge strane, Češka će tek u junu razmatrati mogućnost za tako nešto.

Na pitanje da li možemo pretpostaviti kada bi to moglo biti, Dačić je rekao da je to veoma teško, jer je još rano, i treba pratiti situaciju.

Ministar je ukazao i da ulazimo u najveću ekonomsku krizu posle 1929. godine, i da se očekuje pad od tri odsto BDP-a na nivou sveta, što je najviše od Velike depresije 1929. godine.

Glavna je stvar kako će se izmeniti geopolitička slika, kaže Dačić i dodaje da se Kina pokazala kao lider u svetu, te je očigledno da će doći do prenošenja političke moći na istok, a da će zapadne zemlje vršiti pritisak na sve nas da se izjasnimo.

Komentarišući izjavu šefa evropske diplomatije Žosepa Borela da nije video bilborde zahvalnosti EU u Beogradu, Dačić je rekao da smo se mi zahvalili Kini, jer je ona otvorila vrata, da nam se nađe pri ruci, jer u tom času nismo imali gde da kupimo opremu.

"Nije korektno na takav način predstavljati tu situaciju u Srbiji. Srbija očekuje od EU najveću pomoć. Pa, mi i hoćemo da budemo član EU, nećemo da budemo član Šangajske grupe, Evroazijske unije, već Evropske unije", rekao je Dačić.

Dodao je da je EU izašla u susret, po pitanju molbe da zemlje kandidate za članstvo izuzmu od zabrana izvoza, jer su, kako smatra svi za to, iako odluka još nije doneta, jer će države članice to da razmatraju do 25. aprila.

"Jedino će za zaštitne maske i dalje trebati dozvola, jer nemaju dovoljno", rekao je Dačić.

Izvor: RTV, T a n j u g

Kosovo i MetohijataksereciprocitetEUSijartograniceIvica Dačić
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva