:

:

TV Most

Foto: T a n j u g

clock

Jun 06, 2021   11:56

0

118

Dačić: Referendum o promeni Ustava možda na jesen

Skupština Srbije sutra će raspravljati o predlogu za promenu Ustava Srbije, a predsednik parlamenta Ivica Dačić ocenjuje da je realno da aktuelni saziv poslanika završi taj posao do kraja.

“Ukoliko se realizuje ono o čemu je predsednik govorio, da će parlamentarni izbori biti održani kada i predsednički i beogradski, u toj situaciji bi referendum morao da se održi pre raspuštanja skupštine zato što ovaj saziv mora da proglasi nove ustavne promene. U tom slučaju je realno da na jesen bude referendum”, rekao je Dačić T a n j u g u.

Dačić je, govoreći o sutrašnjoj sednici, rekao da će predlog za promenu Ustava u parlamentu obrazložiti premijerka Ana Brnabić i podsetio da je za prihvatanje tog predloga neophodna dvotrećinska podrška poslanika.

Predsednik parlamenta je siguran da će poslanici prihvatiti načelni predlog, a dalji rad na amandmanima, napominje, radi Odbor za ustavna pitanja uz međusobno usaglašavanje sa predstavnicima struke iz oblasti pravosuđa i evropskih institucija.

Kada se budu napisali amandmani, skupština se, podseća predsednik, ponovo o tome izjašnjava i u roku od 60 dana se održava referendum.

Dačić objašnjava da se sada mora promeniti Zakon o referendumu, što je trebalo da se uradi još pre 15 godina, posle donošenja važećeg Ustava.

“Ne postoji naša odgovornost, jer se to dešavalo pre 2012. godine, dakle Zakon o referendumu mora da se promeni da bi se održao referendum za promenu Ustava i to će nas čekati u narednim mesecima”, rekao je Dačić.

Prema Ustavu iz 90-tih za uspeh referenduma bilo je neophodno da izađe i glasa više od polovine građana, a u važećem Ustavu je dovoljno da glasa većina od broja izašlih, pojašnjava Dačić.

Još jednom je podvukao da se promena Ustava tiče isključivo pravosuđa, odnosno načina izbora sudija i tužilaca.

Izvor: T a n j u g

Ivica DačićSkupština SrbijeUstav
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva