:

:

TV Most

Foto: Tanjug

clock

Septembar 25, 2020   10:56

0

59

Dačić: SAD ne nedostaje gvozdena pesnica, EU neće tu ulogu

EU neće ili ne može da ima ulogu gvozdene pesnice i natera Prištinu da poštuje dogovoreno u dijalogu sa Beogradom, dok se u slučaju SAD pokazalo da joj ona ne nedostaje, kaže ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

On je na TV Prva rekao da mu se nekad čini da EU neće da ima tu ulogu, a nekad da ne može.
"Mislim da neće. Zato smatram da EU, pre nego što počne da deli lekcije bilo kome u Srbiji vezano za Kosovo, mora da se osvrne na to da posle sedam godina nije realizovano ono što je dogovoreno", rekao je Dačić.
Napomenuo je da je u ovom trenutku potpuno neizvesno zašto bi Srbija išla dalje u političke dogovore ako postoji opasnost da ono dogovoreno neće biti poštovano.
Dačić je rekao da se pokazalo da u slučaju Dejtonskog sporazuma SAD ne nedostaje gvozdena pesnica. "Priču da Priština nešto neće možete da okačite na zidne novine u zgradi kosovske vlade. Oni se nešto suprotstavljaju SAD?! Pa to je smešno", rekao je Dačić i naveo da slučaj Dejtonskog sporazuma i "gvozdene pesnice" SAD može da bude pelcer koji može da pomogne.
Upitan da li je specijalni izaslanik američkog predsednika Ričard Grenel novi Ričard Holbruk, Dačić je rekao da je Holbrukova osnovna mana bila što nije bio objektivan i što je u jednom momentu "prevario" Slobodana Miloševića. "Rekao mu je da SAD nikada neće priznati nezavisnost Kosova ako Milošević dozvoli dolazak Misije OEBS-a. Pošto je to bilo usmeno, niko se ne seća", rekao je Dačić.
Upitan da li veruje u trenutnu administraciju u Vašingtonu, Dačić kaže da je ona pokazala objektivan prilaz, a i dobronamernost. "Na nas gledaju malo drugačije sada, nego pre. Spadamo sada u krug zemalja za koju mogu da kažu da smo partneri", navodi Dačić.
Kaže da ni do Dejtonskog sporazuma ni do Vašingtonskog sporazuma nedavno potpisanog u Beloj kući, bez obzira na njihovu suštinsku razliku, ne bi došlo da nije bilo te "šatl" diplomatije. "Sada je to možda malo drugačije. Postoje savremeni načini komunikacije. Grenel je, kao i Tramp, sklon onlajn komuniciranju", rekao je Dačić.

Dobra ideja Grenela o zajedničkoj obnovi Generalštaba
 

Dačić kaže da je dobra ideja specijalnog izaslanika američkog predsednika Ričarda Grenela da Srbija i SAD zajednički obnove zgrade Generalštaba i Ministarstva odbrane u Beogradu, koje su uništene tokom NATO bombardovanja.

"Dobra je ideja Grenela i to što se posvetio da nađe nešto što ima pozitivan odjek. To je promena", rekao je Dačić na TV Prva.
Kaže da sama ideja o obnovi ili izgradnji nečeg drugog na mestu tih objekata nije sporna i navodi da u toj ideji ne treba tražiti politički skrivene želje.
Podsetio je da je Donald Tramp svojevremeno, dok nije bio predsednik SAD, hteo da gradi hotel na tom mestu.
"Mislim da nije zaboravio tu želju", kaže Dačić i navodi da neki smatraju da to treba da ostane spomenik, ali da može na tom mestu da bude i hotel.

Zaoštravanje sa Srbijom pucanj u nogu pobednika u Crnoj Gori

Pobednička koalicija u Crnoj Gori pucala bi sebi u nogu ukoliko bi došlo do zaoštravanja odnosa sa Srbijom, kaže Dačić.
On je na TV Prva rekao da se Srbija nije mešala u izborni proces u Crnoj Gori, a da su to činili Edi Rama, Ramuš Haradinaj i muslimani. "Zašto DPS ne kaže Rami ''nemoj da se mešaš nije ti Crna Gora velikoalbanaska prćija''. Gde su časni principi DPS-a? Ne smetaju im Haradinaj i Rama, a smeta im Vučić", rekao je Dačić.
Naveo je da je DPS izgubio od svog naroda i naglasio da Srbiju ne zanima ko će biti na vlasti u Crnoj Gori, nego je zanima kakav će biti položaj Srba u toj državi. "Želimo dobre odnose sa Crnom Gorom. To je naš bratski narod i država. Da li ćemo da budemo u jednoj ili dve države, samo da ne bude u tri", rekao je Dačić.
Upitan koja bi to treća država mogla da bude, Dačić kaže da to još može da se deli na šta god hoćete, ako se ide logikom separatizma.
Naveo je da se to odnosi ne samo na Srbiju, nego i na Crnu Goru ako se ide logikom seperatazima i ako se priznaje secesija jednog dela teritorije. "Nisu oni priznali Kosovo i odvojili ga od Srbije", kaže Dačić i navodi da su Pećka patrijaršija i Dečani, kad smo ušli u Prvi svetski rat, bili Crna Gora.
Rekao je da kandidata za crnogorskog premijera Zdravka Krivokapića ne poznaje, da još nije formirana vlasti u Crnoj Gori, a da će, kako sada stvari stoje, on biti premijer.
Ima, kaže, osećaj, da sad u Crnoj Gori napadaju Srbiju, Aleksandra Vučića i njega naročito.
"Sad neki do tih furnkcionera pobednika pokušavaju da se dokažu i pokažu da to nije sad Srbija, da ima i razlike u odnosu na Srbe", navodi Dačić.
Smatra da je to nepotrebno i da su to loše izjave, koje su možda deo političkog neiskustva.
"To bi bilo pucanje u nogu pobedničke koalicije ukoliko bi došlo do zaoštravanja odnosa sa Srbijom", navodi Dačić.

“Želim i dalje da igram u Ligi šampiona”
 

Upitan da li očekuje da bude šef diplomatije i u novoj vladi, Dačić kaže da i dalje želi da igra u Ligi šampiona i da neće da ide u drugu ligu.
"I dalje želim da igram u Ligi šampiona, neću valjda da idem u drugu ligu", naveo je on za TV Prva.
Pojašnjava da je to logično i da ne razume srpsku opoziciju koja jedino zna da "udara na decu, u braću onih koji su na vlasti".
"Sada se zovu udružena opozicija. Šta oni time govore, da će tako da ostanu za stalno", rekao je on.
Na konstataciju novinara da će mnogi reći da Dačić ne može da razume opoziciju jer je za 30 godina dve, tri godine bio u opoziciji, on je rekao da je u periodu dok je bio opozicija shvatio da su socijalisti mnogo bolji od onih na vlasti i da je "glupo biti u opoziciji".

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva