:

:

TV Most

Foto: UN

clock

Februar 07, 2019   22:01

0

364

Dačić: SB UN će i dalje kontinuirano raspravljati o KiM i Unmiku

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić poručio je večeras da Srbija smatra da su sednice SB posvećene Kosovu i Unmiku potrebne i izrazio zadovoljstvo i zahvalnost članicama Saveta što je postignut dogovor da se i dalje kontinuirano raspravlja o Kosovu.

 

"Najvažnije je da će SB i dalje kontinuirano raspravljati o izveštajima generalnog sekretara UN-a o situaciji na KiM i radu UNMIK-a",rekao je on u sedištu UN na sednici čije je održavanje bilo nezivesno zbog protivljenja četiri članice koje samtraju da nema potrebe da SB raspravlja o KiM svaka tri meseca.

On je podsetio da se Savet bezbednosti i dalje bavi situacijom u BiH dva puta godišnje, kao i Rezidualnim mehanizmom za krivične sudove - nekadašnjim Haškim tribunalom, a niko nije tražio skidanje tih tema sa agende. 

Ocenio je da je prisustvo i delovanje UNMIK-a na KiM od ključnog je značaja i zahvalio Ekvatorijalnoj Gvineji, koja je uvrstila ovaj sastanak u dnevni red Saveta bezbednosti.

"Mi ne tražimo sednice da bi se sa nekim sukobljavali, već kako bismo doprineli stabilizaciji situacije na KiM i miru u regionu. Srbija je konstruktivan, kredibilan i predvidiv partner. Zato smo i inicirali dogovor o dinamici održavanja sednica Saveta bezbednosti", kaže Dačić.

Srbija, kako kaže, veruje da je neophodno da Savet bezbednosti bude otvoren i spreman da razmatra sva pitanja od važnosti za međunarodni mir i bezbednost, a posebnu pažnju mora posvetiti svojoj preventivnoj ulozi, reagujući na situacije koje, pored toga što predstavljaju jasno kršenje rezolucije ovog tela, dovode i do porasta tenzija, ugrožavanja stabilnosti i bezbednosti.

"I dalje verujem da treba i da možemo pronaći zajednički imenitelj u interesima i raditi na njegovoj realizaciji. Svi želimo da se ovo pitanje reši, svi želimo da Kosovo i Metohija više ne bude tema Saveta bezbednosti, da UNMIK završi svoju misiju, ali uspešno.

Taj trenutak, nažalost još uvek nije blizu", istakao je Dačić.

On je naveo da je više puta ukazivao da se nalazimo u veoma delikatnoj fazi i apelovao na sve da stvorimo uslove da možemo da sednemo i razgovaramo konstruktivno, bez uslovljavanja i nametanja rešenja. 

Izvor: T a n j u g

Savet bezbednosti UNKosovoDačićsednicaUNMIK
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva