:

:

TV Most

Foto: T a n j u g

clock

Februar 23, 2020   21:46

0

170

Dačić: Španija ima čvrst stav i ne prihvata jednostrane akte

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić sastao se sa državnim sekretarom za evropske poslove Ministarstva inostranih poslova Španije Huanom Gonzalesom Barbom kojem je zahvalio što Španija daje punu podršku teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije i što je podržava na evropskom putu.

"Španija ima čvrst stav i ne prihvata jednostrane akte", rekao je Ivica Dačić na zajedničkoj konferenciji za medije sa državnim sekretarom Gonzalesom.

Dačić je istakao i da Srbija daje čvrstu podršku teritorijalnom integritetu i suverenitetu Španije, navodeći da sve institucije u našoj zemlji imaju instrukcije sa najvišeg nivoa da, ukoliko bude pokušaja vlasti Katalonije da komuniciraju sa njima, o tome obaveste Ambasadu Španije u Beogradu.

Prema Dačićevim rečima, Španija je uvek davala punu podršku Srbiji u otvaranju poglavlja, protiveći se neprincipijalnim uslovljavanjima koje je, kaže, Srbija doživljavala od drugih država članica EU.

Šef diplomatije je rekao da je Gonzales novi državni sekretar u novoj španskoj vladi i da je ovo njegova prva poseta nekoj država od kada je imenovan.

"To potvrđuje visok nivo naših odnosa i sa zadovoljstvom mogu da kažem da su naši odnosi strateškog karaktera, da su privilegovani, bez otvorenih pitanja i da te odnose karakteriše saradnja na svim poljima", rekao je Dačić.

Kaže da Srbija i Španija ostvaruju dobru saradnju u gotovo svim oblastima – policije, odbrane, kao i da je 2018. godine robna razmena između dve zemlje prešla pola milijarde evra.

"Želimo da naši bilateralni odnosi budu još bolji, što znači da bismo se obradovali ukoliko bi kralj Filip VI ili premijer Sančez posetili Srbiju, kao i nova ministarka spoljnih poslova. Imali smo dobre odnose i sa dosadašnjim ministrom spoljnih poslova Žozepom Boreljom koji je sada na novoj funkciji visokog predstavnika EU", rekao je Dačić.

Gonzales: Ukidanje taksi kako bi se dijalog nastavio
Državni sekretar za evropske poslove Ministarstva inostranih poslova Španije Huan Gonzales Barba je naveo da Španija oseća posebnu odgovornost kada su Srbija i Balkan u pitanju, pre svega zbog njihovog principijelog stava po pitanju KiM.

"Osećamo posebnu odgovornost i zbog toga što je novi evropski visoki predstavnik EU od pre mesec dana naš bivši ministar spoljnih poslova i smatramo da bi Španija trebalo da bude proaktivna u svom delovanju kada je postizanje rešenja između Beograda i Prištine u pitanju", rekao je Gonzales.

Kaže da Španija ima veće ambicije kada je reč o poslovnoj i civilnoj saradnji.

Ukazao je i da se ta zemlja zalaže za očuvanje teritorijalnog integriteta Srbije i da je važno da Priština ukine takse kako bi se dijalog nastavio.

"Mislimo da duh dijaloga mora da se obnovi na onakav način kakav je bio 2011. godine i nadam se da će, pre toga, Priština ukinuti takse koje su uvedene uprkos principima CEFTE, a to je uticalo ne samo na Srbiju, već i na ostale članice te oranizacije", rekao je Gonzales.

Prema njegovim rečima, prištinska strana bi trebalo da razmisli o svojim potezima, ako želi da do rešenja dođe.

Gonzales ističe da su nedavno potpisana pisma o namerama za obnavljanje železničkog transporta i avio-linije dobar signal i način da se krene napred u odnosima između Beograda i Prištine.

Izvor: RTS

Ivica DačićHuan GonzalesŠpanijaSrbijaKosovoCEFTA
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva