:

:

TV Most

clock

Mart 13, 2019   12:45

0

107

Dačić: Španija snažno podržava integritet Srbije

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić zahvalio je Španiji na snažnoj podršci teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije, kao pitanju od najvećeg nacionalnog interesa Srbije i istakao da naša zemlja pruža čvrstu podršku teritorijalnom integritetu Španije.

Srbija se, naveo je Ivica Dačić, protivi pokušajima internacionalizacije katalonskog pitanja.

"Podrška teritorijalnom integritetu je pitanje od najvećeg nacionalnog interesa za Srbiju i veoma je važno da Španija kao velika zemlja članica EU nije priznala jednostrani akt Prištine", rekao je Dačić posle sastanka sa ministrom za spoljne poslove, EU i saradnju Kraljevine Španije Žosepom Borelom, na zajedničkoj konferenciji za novinare.

Šef srpske diplomatije je istakao da Srbija pruža čvrstu podršku teritorijalnom integritetu i suverenitetu Španije, da se protivi pokušajima internacionalizacije katalonskog pitanja i da nema kontakte sa separatistima iz Katalonije.

Dačić je dodao da Srbija nije dozvolila otvaranje predstavništva Katalonije, koje bi imalo bilo kakav prizvuk državnosti, a koji je otvoren u Zagrebu.

Istakao je da su Srbija i Španija tradicionalno prijateljske zemlje, imaju dobre odnose, saradnju na svim nivoima, uz trend unapređenja redovnih odnosa.

Dačić je podsetio da je Jugoslavija bila jedna od retkih zemalja koja nikada nije priznala Frankovu vladu i da su, u tom smislu, prijateljski odnosi u poslednjim decenijama još više učvršćeni.

"Pošto svaki dan imamo posete iz međunarodne zajednice, poseta iz Španije predstavlja pravi melem u odnosu na neke druge ličnosti i teme", naglasio je Dačić.

Ministar je ukazao da bi bilo važno da dobre političke odnose prati i unapređenje ekonomskih odnosa, gde su zabeležni pomaci u proteklom periodu.

Dačić je rekao da je spoljnotrgovinska razmena oko pola milijarde evra, odnosno između 450 i 500 miliona evra.

"Veća je nego što je bila, ali je relativno mala u odnosu na mogućnosti koje se pružaju", rekao je Dačić.

Zato, podvukao je, Srbija sa nestrpljenjem očekuje privredni forum u Madridu koji je planiran za drugu polovinu ove godine, koji bi trebalo iskoristiti za dalje unapređenje ekonomskih odnosa.

Takođe, Dačić je pozdravio i odluku da se uvedu redovne avio-linije Beograd–Madrid i Beograd–Barselona.

Takođe, dodao je da su Srbija i Španija zajedno prisutne u multilateralnim operacijama, poput one u Libanu, gde je 117 pripadnika Vojske Srbije u sastavu španskog bataljona, kao i da je dobra saradnja ministarstava odbrane i unutrašnjih poslova dve zemlje,.

"Zemlje smo koje imaju tradicionalno dobre odnose sa Španijom i nastavićemo saradnju", zaključio je Dačić.

Borel: Samo dijalogom se može doći do rešenja

Ministar spoljnih poslova Španije Žozep Borel naglasio je da je stav Španije o nepriznavanju jednoglasno proglašene nezavisnosti Kosova jasan i da Madrid smatra da samo kroz dijalog može da se dođe do trajnog rešenja ovog pitanja.

Borel je na konferenciji za štampu rekao da je Španija posvećena miru na Balkanu i da veruje u dijalog kao najbolji način da se prevaziđu problemi koji postoje u tom regionu.

Sporazum između Grčke i Severne Makedonije je, kako je ocenio, najbolji pokazatelj da je to moguće.

Borel je istakao da Kosovo i Katalonija ne mogu da se porede.

"Ono što se desilo na Kosovu nema veze sa Katalonijom. Ovakva poređenja padaju na gluve uši, nemaju težinu. Svakako se zagovornicima nezavisnosti Katalonije sviđa da prave poređenja takve vrste. Nijednu od situacija koje imamo u Evropi u vezi sa separatističkim procesima nemoguće je porediti", objasnio je Borel.

Istakao da svaki put kada neki lider iz Katalonije poredi situaciju sa Kosovom nema potrebe da se to komentariše.

Dačić je ukazao da je svaki slučaj poseban i da se separatizmi rukovode jednostranim aktima, da ne žele dijalog, zbog čega su neprihvatljivi.

"Mi odbijamo bilo kakvu vrstu kontakata sa separatističkim krugovima u Kataliniji", naglasio je Dačić..

Borel je podvukao da Španija podržava evropsku perspektivu Srbije.

"Podržavamo želju Srbije da se pridruži evropskoj porodici, a reforme pokazuju da Srbija napreduje velikom brzinom", zaključio je Borel.

Izvor: Танјуг

DačićŠpanijapodrška
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva