:

:

TV Most

clock

Decembar 22, 2018   14:50

0

98

Dačić: Spremni smo samo na pravedan kompromis

Lider SPS-a Ivica Dačić istakao je da je Kosovo i Metohija najteže pitanje, ali da je Srbija uspela da preokrene situaciju i da nijedno rešenje, pa čak ni diskusija o rešenju, ne može da se dešava bez znanja i učešća Srbije.

Ivica Dačić je, u govoru kojim je otvorio 10. Kongres SPS-a, poručio da "čvrsto stojimo na tome da Srbija ne može biti ponižena i može prihvatiti samo pravedni kompromis".

Nema te sile, kaže, koja će Srbiju naterati da po cenu gubitka nacionalnih i državnih interesa uđe u EU, a da gubi Kosovo.

"To je neuporedivo. Nekada se govorilo o nečasnim ponudama, a sada bi bilo logičnije da ponude da ne uđemo u EU, a da izgubimo Kosovo, s obzirom na odnos EU prema Srbiji. Međutim, mi smo za evropski put Srbije", rekao je lider SPS-a.

Istakao je da kao predsednik partije može da kaže da nijedan socijalista nikada nije bio izdajnik i da se time ponose.

Prema njegovim rečima, nalazimo se u kritičnom trenutku, u kojem je na našoj generaciji da reši ovo vekovno pitanje, solucijom koja će doneti dugotrajni mir i stabilnost budućim pokoljenjima.

Istakao je da su okolnosti u kojima se Srbija bori takvi da gotovo ništa nije na našoj strani.

"Vlast u Prištini se ponaša kao razmaženo derište, koje lomi sve po sobi, ako ne dobije ono što želi, a njihovi politički roditelji to dopuštaju, ne pomišljajući da im izvuku uši", primetio je Dačić.

Upitao je šta će biti sledeće posle taksi, formiranja vojske, i naglasio da se Srbija bori za KiM i za sve Srbe koji tamo žive, a u tome, istakao je Dačić, ima samo sebe.

"Moramo biti svesni toga. Srbija je sopstvenim trudom uspela da preokrene čitav proces oko KiM, koji je vodio ka cementiranju nezavisnosti i uključenju Kosova u međunarodne organizacije. Taj trend je zaustavljen. Za sada je 12 država povuklo priznanje Kosova kao nezavisne države. Kosovo nije primljeno u Unesko, nije primljeno u Interpol", podsetio je lider SPS-a.

Rekao je da mu je predsednik Srbije zamerio što se previše radovao pobedi u Interpolu i rekao da je razmišljao da bi bio tužan da smo izgubili i da ne može da bude tužan kada smo pobedili.

Ukazao je da su u Unesku najpre 92 zemlje glasale za prijem Kosova, a tri godine kasnije, nedavno - 76.

"Pedeset zemalja je bilo protiv, a sada 56. Uspeli smo da preokrenemo situaciju i to je ono što ekstremnim snagama u svetu i Prištini smeta. Njima smeta to što ne mogu da dobiju sve što su godinama i decenijama ranije radili kršeći međunarodno pravo, optužujući Srbiju da je kriva za navodno etničko čišćenje i genocid. Srpski narod je najveća žrtva genocida u Hrvatskoj, BiH i na KiM", naglasio je Dačić.

Principijelni stav SPS-a i vlade Srbije je, kako je podvukao, da nikada neće priznati nezavisnost Kosova.

"RS možda i veći interes, ali nikada nećemo priznati KiM"

Republika Srpska je danas možda čak i veći državni i nacionalni interes od Kosova, ali, Srbija, bez dileme, nikada neće priznati Kosovo, poručio je predsednik SPS-a.

Dačić je istakao da su dva važna dokumenta potpisana u vreme vlasti SPS-a - Rezolucija SB UN 1244, kao jedini međunarodni pravni dokument koji garantuje suverenitet i teritorijalni integritet Srbije, i Dejtonski sporazum, koji je ustanovio Republiku Srpsku.

Ocenio je da je to najveće dostignuće srpskog naroda u 20. veku.

Poručio je da je obaveza Srbije, od koje niko ne može da je odvrati, da sarađuje i sa RS i sa predstavnicima srpskog naroda u Hrvatskoj, Crnoj Gori, Makedoniji i drugim prostorima.

"Pošto je Srbija bila garant Dejtonskog sporazuma, velika podrška i samo to - Srbija će uvek biti uz RS. Ona je danas možda čak i veći državni i nacionalni interes od Kosova", rekao je Dačić.

Međutim, ukazao je, Srbija nikada neće priznati poniženje i jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova, što je principijelno i čvrsto opredeljenje.

"Čvrsto stojima na tome da Srbija ne sme da bude ponižena i da možemo samo da imamo pravedan kompromis. Ako toga nema, nema te sile koja će Srbiju naterati da, po cenu gubitka nacionalnih i državnih interesa ulazi u EU, a gubi Kosovo. To je neuporedivo", istakao je Dačić.

Dodik: Podrška Srbije nikad bolja i konkretnija

Predsednik SNSD-a i predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik rekao je da je Republika Srpska zahvalna Srbiji za podršku koja je najkonkretnija i najbolja od kada postoji RS i zahvalio predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću što je to tako.

Srbija je žrtvovala u nekim vremenima svoju stabilnost, davala podršku sve vreme i bitno uticala da se formira RS, podsetio je Dodik na Kongresu SPS-a.

"Mi smo u BiH zato što moramo, a ne zato što želimo. Izloženi smo značajnom pritisku međunarodnog faktora, koji je devastirao Dejtonski sporazum u delu naših prava i u stalnoj smo borbi da se izborimo za ono što smo stekli tim sporazumom", ističe Dodik.

Zaključio je da ostajemo posvećeni stabilnosti i miru, ne tražeći više od onoga što je garantovano Ustavom.

Izvor: Taнјуг

DačićSPS
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva