:

:

TV Most

Foto: Танјуг

clock

Mart 01, 2020   17:16

0

283

Dačić: SPS za razvijenu i socijalno-pravednu Srbiju

Socijalistička partija Srbije (SPS) obležila je danas u Kraljevu 30 godina postojanja skupom u Hali sportova sa kojeg je lider socijalista Ivica Dačić poručio da SPS treba i dalje da ostane hrabra, da radi u interesu države i da vodi računa o principima jednakosti.

"Naravno da moramo da stvorimo razvijenu Srbiju, ali i socijalnopravednu Srbiju. Zato sam ponosan na sve što smo uradili u proteklih osam godina sa Srpskom naprednom strankom (SNS), ali moramo da gledamo i šta ćemo u narednih 30 godina i šta ćemo ostaviti onima koji dođu iza nas", rekao je Dačić.

Tom prilikom je podsetio da je SPS za 30 godina prošao kroz razne probleme i da nikada nije bilo lako.

"Svi znamo da je SPS nastala 1990. kao naslednica Komunističke partije, koja je nastala 1919. godine i Socijal-demokratske stranke iz 1903. godine. Danas stranke ne mogu da jedan poslanički mandat dočekaju jedinstveno, a mi smo opstali 30, pa i više od 100 godina", rekao je lider SPS.

Za to vreme, kako kaže, članovi pomenutih stranaka trpeli su diktature, ubijanja svojih ljudi za vreme I i II svetskog rata, bombardovanje Srbije i, kako je naveo, "na kraju krajeva ''ubijanje'' predsenika Slobodana Miloševića".

Zato je, kako je istakao, važno da se iz prošlosti izvuče ono što je bitno i da se gleda u budućnost.

"Moramo da se osposobimo i da sledeće rođendane od 40. ili 50 godina dočekamo zajedno - jaki, još jači, na radost građana Srbije", naveo je Dačić, a kraljevčakim socijalistima poručio da imaju zadatak da ostvare još bolji rezultat nego na prošlim izborima.

Istakao je da Srbija nikada ne sme da se odrekne prava na "našu svetu zemlju - Kosova i Metohije".

"Voda koja teče kroz Kraljevo dolazi sa KIM i neka nas to opomene da nema istorije Srbije bez kosovske ideje. To nije ideja vezana samo za teritoriju, već i za naše okupljanje, istoriju, tamo je bio prvi sprski glavni grad, tamo i jeste sedište Srpske pravoslavne crkve, a svaki komad zemlje na KIM je zaliven sprskom krvlju", naveo je Dačić.

Smatra da će, svi oni koji hoće da grade na nečijim grobovima, loše proći u istoriji.

"Mi jesmo za dijalog, kompromis, ali u ime SPS i Jedinstvene Srbije mogu da kažem da ćemo se, zajedno sa Vučićem, odupreti svakom pritsku, jer na ultimatume i ucene sigurno nećemo pristajati".

Osvnuo se i na politiku SPS, ističući da ta partija ima dva stuba - patriotski i socijalno-pravedni.

"Patriotski znači - sve za Srbiju, a Srbiju nećemo dati nizašta. Zato što smatramo i ne prihvatamo mišljenje koje su neki vekovima pokušavali da stvore u našem narodu - da biti ''evropejac'' znači biti anti Srbin. Evropa je zasnovana na odbrani nacionalnog suvereniteta i interesa svakog evropskog naroda, a tako će biti i sa srpskim narodom - u Evropu samo ako nas Evropa poštuje", naveo je lider socijalista.

Ovih dana, kako je rekao divi se našem narodu koji živi u Crnoj Gori.

Toliko ljubavi, prema Srbiji i SPC i sprskim svetinjama treba da bude primer za svakog Srbina u Srbiji, istakao je Dačić i poručio da "Srbija nikome ne preti, ali svi moraju da znaju da ima ustavnu obavezu da zaštiti sve Srbe gde god oni živeli".

Dačić je istakao da Crna Gora svojim priznavanjem Kosova kao nezavisne države nije plhjunula na Srbe i Srbiju, već da je pljunula sebi u lice i na svoju istoriju.

U susret predstojećim loklanim izborima, Dačić je naveo da socijalisti treba da budu hrabri, da rade u interesu države, da vode računa o principima socijalne jednakosti i pravde, jer je patriotizam moralna i ustavna obaveza.

Potpredsednik GO SPS-a i potpredsednik Narodne skupštine Srbije Ðorđe Milićević je rekao da je SPS ostala verna ideji socijalne pravde i borbi za običnog čoveka.

"Danas je SPS vodeća partija levice u Srbiji, druga po snazi politička opcija na političkoj sceni Srbije. Mi smo naslednici ideje koja je znala da krvari za pravdu i jednakost. Mogu da nas optužuju za svašta u proterklih 30 godina, ali nikada ne mogu da kažu da smo ikada bili protiv svoje države i svog naroda. I onda kada smo bili u poziciji opozicije nismo se ponašali kao ova današnja opozicija. Uvek smo bili na strani države i svojih građana", naglasio je Milićević.

Lider Jedinstvene Srbije Dragan Marković Palma rekao je da koalicija SPS i JS podržava predsednika Srbije, ali da će se na predstojećim lokalnim i poslaničkim izborima sama boriti da ostvari veliki rezultat.

"Siguran sam da ćemo i posle sabiranja glasova da napravimo koaliciju, ali jedno su predsenički izbori, a drugo su lokalni i republički", naveo je Marković.

Izvor: Танјуг

DačićSPSizbori
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva