:

:

TV Most

clock

Jul 04, 2019   17:52

0

92

Dačić: Srbija dosta očekuje od predsedavanja Hrvatske

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je danas da Srbija dosta očekuje od hrvatskog predsedavanja Evropskom unijom u prvoj polovini 2020. godine.

"Srbija se raduje i dosta očekuje od predsedavanja Hrvatske EU. Mi smo ovde svi naši i nama je interes da jedni druge pomažemo. Zato mislim da je važno da predsedavanje Hrvatske bude u skladu sa interesima celog regiona", rekao je Dačić novinarima u Poznanju, gde učestvuje na samitu zemalja Zapadnog Balkana u okviru Berlinskog procesa.

On je čestitao i hrvatskoj ministarki spoljnih poslova Mariji Pejčinović Burić na izboru za generalnu sekretarku Saveta Evrope, navodeći da je i ta pozicija veoma važno mesto za region.

Dačić je istakao da Srbija smatra da su sve zemlje u regionu prijateljske, da imaju iste probleme i da nijedna ne bi trebalo da se raduje neuspesima druge.

"Mislim da bi za ceo region bilo dobro da počnemo da se smatramo nekim regionom i da jedni druge guramo i podržavamo. Neko će reći da je to nova Jugoslavija, ali ja ne pričam o tome, govorim da imamo zajedničke interese i da bi bilo bolje da o tome javno govorimo, nego da u raznim čekaonicama svi isto mislimo, a niko ne sme da kaže", rekao je Dačić.

Upitan o situaciji u BiH, Dačić je rekao da smatra da treba da se poštuju principi na kojima je BiH zasnovana, kao država ravnopravnih tri naroda i dva entiteta.

"Nije dobro ići u ekstremnu politiku ni na jednu ni na drugu stranu, ni u pravcu razbijanja BiH, ali ni u pravcu unitarizacije, tako da se zanemaruju interesi nekih naroda. Tu ne mislim samo na Srbe, već i na Hrvate i probleme koje hrvatski narod u BiH ima", rekao je Dačić.

Istakao je da Srbiji nije u interesu da bilo gde ima sukoba, već da je potreban mir u regionu.

Izvor: Танјуг

DačićEUHrvatska
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva