:

:

TV Most

Foto: Танјуг

clock

Oktobar 07, 2019   10:53

0

202

Dačić: Srbija je otvorena za sve oblike saradnje

Ekonomski rast i makroekonomska stabilnost uz puno poštovanje principa održivog razvoja, neki su od ključnih, ako ne i najznačajniji prioriteti Vlade Srbije, izjavio je danas šef srpske diplomatije Ivica Dačić na otvaranju 19. srpskog ekonomskog samita u Beogradu.

On je dodao da je zato Srbija otvorena za sve oblike saradnje kako bi unapredili ekonomiju Srbije i regiona, i kako bi što više invesitora ulagalo u ovaj region,

"Istrajavanjem na strukturnim reformama, stabilnoj fiskalnoj politici i promociji investicija, Vlada Srbije nastoji da održi i unapredi kvalitetno i privlačno poslovno okruženje koje će stimulisati kako inostrane, tako i domaće kompanije da investiraju u projekte u Srbiji. I brojne druge mere Vlade, vodiće ka jačanju ekonomskih performansi, povećanju izvoza, kao i smanjenju javnog duga zemlje”, poručio je Dačić.

Prema njegovim rečima, značajni napori ulažu se u osavremenjivanje i pojednostavljenje sistema upravljanja na svim nivoima državne uprave uvođenjem digitalizacije, kako bi privredni subjekti, što lakše obavljali svoje delatnosti.

"Kao ministar spoljnih poslova, mogu da istaknem da se Srbija i kroz svoj spoljnopolitički nastup kontinuirano dokazuje kao pouzdan partner i faktor mira, stabilnosti i saradnje u regionu, što je, smatram, neizostavan uslov za ekonomski prosperitet bilo koje zemlje ili regiona”, podvukao je Dačić.

Dodao je da Srbija u tom kontekstu u okviru procesa regionalne saradnje i evropskih integracija ostaje dosledna evropskim vrednostima i standardima, kao i unapređenju celokupne saradnje, naročito u regionu zapadnog Balkana i jugoistočne Evrope.

Dačić je ukazao i da uključivanjem u projekte od regionalnog i globalnog značaja poput inicijative „Pojas i put“, ali i druge forme ekonomske integracije, Srbija želi da doprinese još boljem umrežavanju s partnerima koji dele njene vrednosti i ciljeve.

"Kroz saradnju, kako s drugim zemljama, tako i s međunarodnim organizacijama i regionalnim inicijativama, Srbija daje svoj doprinos globalnoj stabilnosti i najznačajnijim globalnim projektima poput Agende održivog razvoja UN do 2030. godine”, rekao je srpski ministar.

Ukazao je da aktuelna ekonomsko-politička situacija u svetu predstavlja značajan izazov za razvoj i stabilnost većine zemala, pa tako i Srbije, koja, istakao je, ulaže dodatne napore u obezbeđivanju adekvatnog poslovnog okruženja koje bi pružilo osnovu za privredni rast, zapošljavanje i prosperitet.

"Ekonomska nestabilnost, vojni sukobi, prirodne nepogode i migrantska kriza su samo neki od faktora koje moramo uzeti u obzir kada razgovaramo o budućim strategijama, koje pored modaliteta za prevazilaženje ovih poteškoća, treba da sadrže i konkretne ideje za rešavanje ovih pitanja na globalnom i lokalnom nivou”, podvukao je Dačić.

Ekonomski samit u Srbiji organizuje se pod pokroviteljstvom Privredne komore Srbije, Udruženja poslovnih žena Srbije, Saveta stranih investitora i udruženje Confindustria, a čiji je medijskii partner Танјуг.

Na samitu će biti reči o nacionalnoj strategiji za ostvarivanje privrednog rasta u narednoj deceniji i jačanje bankarškog sistema, pristupanju Srbije EU i perspektive Unije u svetlu Bregzita, energetskim geopolitikama Srbije i regiona, kao i o pitanju stabilnosti jugoistočne Evrope.

Izvor: Танјуг

DačićSrpski ekonomski samit
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva