:

:

TV Most

Foto: T a n j u g

clock

Maj 25, 2023   16:00

0

107

Dačić: Srbija obnovila stara prijateljstva i krenula putem savezništva sa Afrikom

Srbija je obnovila stara prijateljstva i ponovo krenula prepoznatljivim putevima savezništva sa Afrikom, izjavio je potpredsednik Vlade i šef diplomatije Ivica Dačić, u obraćanju na proslavi Dana Afrike u Palati Srbija. 

,,U svetu koji sve više karakteriše krizno i nepredvidljivo okruženje, u vremenu velikih globalnih izazova, pravi je trenutak za potvrdu starih i proverenih prijateljstava. Naše savezništvo i razumevanje prekaljeni su u ne tako davnim, herojskim vremenima antikolonijalne i oslobodilačke borbe. Naši tadašnji podvizi predstavljaju trajnu inspiraciju. Dužni smo da toj borbi potvrdimo značaj i danas", istakao je Dačić. 

Poželevši dobrodošlicu prisutnima, on je rekao da je Beograd ,,drugi dom afričkih prijatelja, saveznika i partnera".

,,Srbiju i Afriku spaja nesalomljivi slobodarski duh, kojem dugujemo ponos i slobodu. Možda se baš zato razumemo i poštujemo, a uveren sam da ćemo se u budućnosti i više oslanjati jedni na druge", naglasio je Dačić.

On je podsetio da su veze Afrike i Evrope opterećene bremenom osvajačke i kolonijalne prošlosti, ali da je takva vrsta diskriminatorskog i imperijalnog odnosa Srbiji bila i ostala nepoznata, strana i odbojna. 

,,Srbija je uvek i na sve načine pomagala borbu za dekolonizaciju i oslobođenje potlačenih naroda. Kao ni u prošlosti, tako ni danas, Srbija u Africi i u afričkim zemljama nema nikakve skrivene planove. Svojim ličnim delovanjem osmišljavam i realizujem, usuđujem se reći, ambiciozne afričke turneje. Uveren sam da na ovaj način, kroz direktne kontakte, otvaramo nove horizonte saradnje i usmeravamo je ka oblastima od zajedničkog interesa", dodao je Dačić.

On je ukazao da je proglašenje 25. maja za Dan prijateljstva s narodima Afrike u Srbiji, što je bio njegov predlog, simboličan način da se pokaže posvećenost Srbije produbljivanju saradnje sa afričkim kontinentom. 

Podsećajući da se danas, 25. maja, obeležava šest decenija njenog formiranja, Dačić je istakao da je Afrička unija od svog formiranja značajno doprinela miru i stabilnosti afričkog kontinenta. 

,,Stoga, smatram da uloga Afričke unije treba i može da bude odlučujuća za relevantna afrička pitanja u 21. veku. Međunarodni ugled Srbije prevazilazi klasične parametre veličine i snage, te predstavlja prepoznatljiv adut na međunarodnoj pozornici i privlačnu snagu za kompetentne globalne aktere. Stoga, Srbija će nastaviti da bude spona u saradnji sa Afričkom unijom sa različitim regionima", istakao je šef srpske diplomatije.

Dačić je ocenio da bi u trenutnim okolnostima, poseban impuls u međunarodnoj areni trebalo da pruži i usaglašen i principijelan nastup, gde se potencira neselektivno poštovanje međunarodnopravnih principa, Povelje UN i opšteprihvaćenih pravila saradnje. 

,,Ne bismo smeli da doslednost u poštovanju ,,pravila igre" prilagođavamo dnevnopolitičkim interesima. Upravo zato, zahvalni smo afričkim državama koje, skoro sve, poštuju teritorijalnu celovitost i suverenitet Republike Srbije i ne priznaju jednostrano proglašenu nezavisnost ,,Kosova", naglasio  je Dačić.

Izvor: T a n j u g ; foto: T a n j u g

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva