:

:

TV Most

clock

Oktobar 14, 2019   11:14

0

47

Dačić: Srbija se bliži broju od 4.000 stambenih rešenja za izbeglice iz Bosne i Hrvatske

 Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić poručio je danas na svečanom uručivanju 15 ugovora o dodeli paketa gradjevinskog materijala za izbegličke porodice iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske u Grockoj, da se Srbija bliži broju od 4.000 dodeljenih stambenih rešenja.

"Regionalni stambeni program (RSP) u saradnji sa Srbijom obezbedio je sredstva za rešavanje stambenih potreba za više od 7.000 izbegličkih porodica. Do sada, sa ponosom možemo reći bližimo se broju od 4.000 dodeljenih stambenih rešenja", rekao je Dačić, navodi se u saopštenju ministarstva spoljnih poslova.

Prema njegovim rečima, učešće Srbije u RSP-u ukupno iznosi 31 milion evra i najviše se odnosi na zemljište i prateću infrastrukturu u jedinicama lokalne samouprave gde se grade stanovi za izbeglice.

"Stanovi se grade u više od 40 opština i gradova, a samo od aprila meseca do danas, svečano smo uselili izbegličke porodice u deset gradova i opština. Ukupna odobrena bespovratna sredstva iznose 134 miliona evra", rekao je Dačić.

Regionalni stambeni program finansiran je donatorskim sredstvima, najveći donator je Evropska unija, a fondom programa upravlja Banka za razvoj Saveta Evrope.

Komesarijat za izbeglice i migracije je vodeća institucija koja sprovodi program u Srbiji, dok proces izbora korisnika sprovode u saradnji sa lokalnim samoupravama uz nadzor UNHCR-a i OEBS-a.

Izvor: Танјуг

Dačić
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva