:

:

TV Most

Foto: Танјуг

clock

Mart 23, 2019   13:29

0

129

Dačić: Srbija sve prisutnija u Latinskoj Americi

Srbija je mnogo prisutnija u Latinskoj Americi nego ranije, što doprinosi našoj stabilnoj poziciji na međunarodnoj političkoj sceni, izjavio je šef srpske diplomatije Ivica Dačić završavajući svoj boravak u Buenos Airesu.

On je najavio da već sutra putuje u posetu Paragvaju, zemlji koja takođe nije priznala nezavisnosti Kosova.

"Srbija posvećuje veliku pažnju odnosima sa zemljama Latinske Amerike. Imajući u vidu da se među njima nalazi veliki broj zemalja koje su tradicionalno prijateljske i koje nisi priznale jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova, neophodno je da negujemo dobre odnose sa njima", rekao je Dačić.

Ukazao je da Srbija učestvuje na svim događajima i međunarodnim konferencijama koje se u tom zemljama organizuju.

"Danas završavam posetu Argentini koja je bila domaćin Konferencije Ujedinjenih nacija o saradnji Jug-Jug. Za mene je bilo bitno učešće na ovom skupu i zbog kontakata sa brojnim ministrima spoljnih poslova i predsednicima država koji su učestvovali na Konferenciji", istakao je Dačić.

Dodao je da je imao veoma dobre razgovore sa argentinskim zvaničnicima. 

"Argentina jeste i ostaje naš prijatelj, i nastaviće da podržava Srbiju. Očekujemo dalji razvoj naše saradnje, a očekujemo i uzvratnu posetu ministra spoljnih poslova Argentine Srbiji", naglasio je Dačić.

Šef srpske diplomatije je podsetio da je tokom boravka u Buenos Ajresu imao priliku da posetim Trg Republike Srbije, koji je on otvorio prošle godine, kao i da je ponovo proglašen počasnim gostom argentinske prestonice, što je veliko priznanje za Republiku Srbiju.

"Juče (u petak) sam bio u poseti Urugvaju, gde sam imao izvanredan razgovor sa ministrom spoljnih poslova te zemlje. Takođe, Urugvaj je veliki prijatelj Srbije i nastaviće da nas podržavaju", napomenuo je Dačić.

On je najavio da u nedelju odlazi u posetu Paragvaju, zemlju koja nije priznala jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova, ali je na poslednjem glasanju u Interpolu glasala za prijem Kosova.

"Mislim da je veoma važno da sa njima imamo ozbiljan razgovor i razjasnimo celu situaciju. Nama je jasno rečeno da je bilo reči o pritiscima SAD, Nemačke i drugih zemalja. Imajući u vidu naše tradicionalno dobre odnose, nadam se da njihov stav neće biti promenjen, da neće menjati svoju poziciju o Kosovu i Metohiji", rekao je Dačić.

Izvor: Танјуг

Ivica Dačić
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva