:

:

TV Most

Foto: Танјуг

clock

Avgust 08, 2020   15:17

0

61

Dačić: Tadić i ostali iznose neistine o izvozu naoružanja

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić rekao je danas da je bivši predsednik Srbije Boris Tadić izneo niz neistina i laži o izvozu naoružanja u Azerbejdžan i Jermeniju, "kao što to već danima rade Ðilas, Tepic i ostali" i istakao da je neistinita tvrdnja da odluka Vlade Mirka Cvetkovića iz maja 2012. nije odluka o mogućnosti izvoza u Jermeniju.

"Tadić kaže da odluka Vlade Mirka Cvetkovića iz maja 2012. nije odluka o mogućnosti izvoza u Jermeniju, već samo da i Ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja moze da daje dozvole, pored drugih ministarstava. Neistina i laž", naveo je Dačić u izjavi Tanjugu.

On je ukazao na to da je Vlada Mirka Cvetkovića donela Zaključak da je saglasna da Ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja izdaje dozvole za izvoz naoružanja i vojne opreme u Republiku Jermeniju, za potrebe državnih organa Republike Jermenije, na inicijativu Ministarstva spoljnih poslova od 9-og januara 2012-e godine, na čijem je čelu bio Vuk Jeremić.

Dačić je citirao zvaničan dopis Ministarstva spoljnih poslova Ministarstvu ekonomije i regionalnog razvoja od 9. januara 2012. godine u kojem se navodi da je, "imajući u vidu promenjene međunarodne okolnosti, Ministarstvo spoljnih poslova misljenja da bi trebalo usvojiti odgovarajuću odluku Vlade kojom bi se omogućio izvoz naoružanja i vojne opreme u Republiku Jermeniju" , gde se dodaje "u istom obimu kao i za Republiku Azerbejdžan".

Dačić navodi da takav predlog Jeremić nije mogao da podnese bez saglasnosti tadašnjeg predsednika Borisa Tadića.

Prema njegovim rečima, to znači da su oni tada procenili da se može izvoziti u Jermeniju, a političke okolnosti se od tada uopšte nisu promenile jer je i tada postojao sukob između Azerbejdžana i Jermenije.

"I to su doneli odluku da izvoz u Jermeniju treba da bude u istom obimu kao sa Azerbejdžanom. Međutim, i pored te njihove odluke, imajući u vidu naše odnose sa Azerbejdžanom, izvoz oružja i vojne opreme, kao i tehnologije, je deset puta veći u Azerbejdžan nego u Jermeniju. To je puna istina", naveo je Dačić i dodao da su sve ostalo "političke manipulacije i laži, koje nanose štetu Srbiji".

Izvor: Танјуг

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva