:

:

TV Most

Foto: T a n j u g

clock

Jun 16, 2020   18:29

0

119

Dačić: Tramp želi kompromis o KiM, Priština bi radije Bajdena

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je danas da za sada nije izvesno šta će biti tema i šta bi mogao biti rezultat sastanka predstavnika Beograda i Prištine u Vašingtonu 27. juna i naglasio da je Srbija spremna da ukoliko postoji dobra volja razgovara kako bi se postiglo kompromisno rešenje kosovskog pitanja.

Dačić je ocenio da je vidna promena pristupa američke administracije koja je, kako kaže, sada svesna da treba da se pronađe kompromis, dok je za ranije administracije to pitanje već bilo rešeno.

"To bi trebalo iskoristiti. Međutim, očigledno da albanska strana ima više poverenja u Bajdena i očekuje njegov dolazak na vlast. Pitanje je da li je Priština spremna na bilo kakav kompromis ili je ovo samo dobijanje na vremenu", rekao je Dačić u emisiji Fokus na TV B92.

Komentarišući objavu specijalnog izaslanika SAD Ričarda Grenela na Tviteru, u kojoj je najavljen sastanak u Vašingtonu, Dačić je naveo da se ne zna o čemu je Bajden razgovarao sa prištinskim zvaničnicima i da li je zaista dobio uveravanja da će obustaviti kampanju za članstvo Kosova u međunarodnim organizacijama.

"Mi njima ništa ne verujemo, oni su se pre 10 dana prijavili za članstvo u Fondu Saveta Evrope Eurimaž. Na svakom mestu koriste lobiranje za priznanje Kosova", ukazao je Dačić.

Šef srpske diplomatije kaže da je poslednjih nedelja uočena 'plima' želje da se organizuju sastanci kao podrška nastavku dijaloga Beograda i Prištine, te podsetio da je najavljena poseta specijalnog izaslanika EU za KiM Miroslava Lajčaka Beogradu, kao i poseta ruskog ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova.

Dodao je da će predsednik Aleksandar Vučić imati sastanak i sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom u Moskvi.

"Postoji i francusko-nemačka inicijativa da se održi samit, ali Grenel ih je sve preduhitrio time što je najavio sastanak 27. juna u Beloj kući. Mi se javljamo kad god nas neko pozove, mi smo odgovorni i učestvovaćemo u svim aktivnostima braneći naše državne i nacionalne interese", naglasio je Dačić.

Ponovio je da Srbija želi kompromis, ali da on ne podrazumeva da Srbija treba da prizna nezavisnost Kosova.

"Ako je to cilj svih tih pritisaka, onda je to gubljenje vremena", zaključio je Dačić.

Izvor: T a n j u g

Ivica DačićKosovoSADdijalog Bg-PR
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva