:

:

TV Most

Foto: MSP

clock

Septembar 19, 2023   15:09

0

52

Dačić u Njujorku imao niz bilateralnih sastanaka i konstruktvnih razgovora

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, koji boravi u Njujorku kao član delegacije Srbije koju na zasedanju Generalne skupštine UN predvodi predsednik Aleksandar Vučić, objavio je da je imao niz bilateralnih susreta sa ministrima spoljnih poslova više zemalja, kao i da je prisustvovao prijemima koje su priredili državni sekretar SAD Entoni Blinken i šefica nemačke diplomatije Analena Berbok.

Kako je ocenio, to je bila prilika za konstruktivne razgovore.

,,Tokom prvog dana na marginama generalne debate 78. zasedanja Generalne skupštine UN u Njujorku, imao sam bilateralne sastanke sa ministrima inostranih poslova Kipra, Nepala, Jermenije, Burkine Faso i Ujedinjenih Arapskih Emirata, sa kojima sam razgovarao o daljem unapređenju bilateralnih odnosa", naveo je Dačićna Instagramu.

Tokom susreta Dačića sa šefom kiparske diplomatije Konstantinosom Kombosom, razgovarano je o daljem unapređenju bilateralnih odnosa dve prijateljske zemlje, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.

Dačić je istakao da  Srbija pridaje poseban značaj intenziviranju i produbljivanju veza i saradnje sa Republikom Kipar, koji su zasnovani na čvrstom prijateljstvu, uzajamnom poverenju, istorijski potvrđenoj bliskosti i solidarnosti naših naroda.

Ministri su ponovili čvrste stavove u vezi sa podrškom suverenitetu i teritorijalnom integritetu Srbije i  Kipa, kao i obostrano zadovoljstvo stepenom ostvarene saradnje u multilateralnim forumima, posebno na planu ključnih spoljnopolitičkih prioriteta dve države. Izrazili su očekivanje da će se politički dijalog dodatno intenzivirati u narednom periodu, kroz razmenu bilateralnih poseta na visokom i najvišem nivou.

U razgovoru sa ministrom inostranih Nepala Narajanom Prakašom Saudom,
Dačić je izrazio zahvalnost Nepalu na podršci po pitanjima koja su od najvećeg značaja za Srbiju, pre svega na principijelnom stavu o nepriznavanju takozvanog Kosova.

Dogovoreno je da se u skorijoj budućnosti realizuju bilateralne posete i da se razmotre mogućnosti unapređenja saradnje u oblastima poljoprivrede, ekonomije i investicija, kao i saradnje između privrednih komora.

Dačić je imao sastanak sa ministrom inostranih poslova Jermenije Araratom Mirzojanom. Obostrano je konstatovan značaj međusobnih poseta na visokom nivou, nastavka razgovora o pitanjima od zajedničkog interesa u cilju jačanja političkog dijaloga i razvoja uzajamno korisnih veza.

Šef srpske diplomatije i ministarka inostranih poslova Burkine Faso Olivija Ragnagevende Ruamba su istakli da dve države vezuje tradicionalno prijateljstvo i izrazili spremnost da rade na unapređenju saradnje u oblastima od zajedničkog interesa.

Ministar Dačić sastao se sa ministrom spoljnih poslova Ujedinjenih Arapskih Emirata šeikom Abdulom bin Zajedom Al Nahjanom na marginama generalne debate 78. zasedanja Generalne skupštine UN.

Sagovornici su se složili da se prijateljske i strateške veze između dve zemlje razvijaju veoma dobro, te izrazili nadu da će se ovaj pozitivan zamajac u odnosima nastaviti, naročito kroz razmenu poseta na visokom i najvišem nivou.


Ministar Dačić se, na marginama generalne debate 78. zasedanja GS UN u Njujorku, susreo i sa šefovima diplomatije Mađarske, Luksemburga, Palestine, Venecuele i Nikaragve.

Dačić je ranije prisustvovao radnom doručku sa šefovima diplomatije Zapadnog Balkana, čiji je domaćin bio ministar spoljnih poslova Antonio Tajni.

Radnom doručku su, pored Dačića prisustvovali šefovi diplomatija Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Albanije, Hrvatske i Slovenije.

Šef srpske diplomatije je na kraju prvog dana boravka u Njujorku prisustvovao prijemima koje su priredili državni sekretar SAD Entoni Blinken i šef nemačke diplomatije Analena Berbok, što je bila dobra prilika za konstruktivne razgovore, saopštilo je ministarstvo.

Izvor: T a n j u g ; foto: MSP

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva