:

:

TV Most

Foto: T a n j u g

clock

Maj 27, 2023   13:31

0

68

Dačić: U pripravnosti smo, zaštitićemo naš narod

Generalni sekretar Saveta za nacionalnu bezbednost Ivica Dačić rekao je gostujući u specijalnoj emisiji RTS-a da je predsednik Vučić naredio podizanje nivoa borbene gotovosti, ne jer se spremamo da intervenišemo, već da budemo u pripravnosti za sve scenarije. “Mi ćemo svakako zaštititi naš narod, nadamo se da do toga (potrebe za intervencijom vojske) neće doći“, rekao je Dačić.

Ivica Dačić je, komentarišući poslednju eskalaciju tenzija na severu KiM i nasilan ulazak specijalnih jedinica kosovske policije u zgrade opština Leposavić, Zvečan i Zubin Potok, rekao da je ovo možda jedna od najopasnijih situacija.

“Oni udaraju u ono što je osnova opstanka srpskog naroda na severu KiM, a to je lokalna vlast koju moramo da držimo. Nije tu mešovito stanovništvo, pa da kažete da ima tu Albanaca. Trinaest Srba je glasalo na tzv. izborima. Sada imate neke nove odbornike i predsednike opština ili gradonačelnike, a od starta smo govorili da taj potez može ogromne sukobe da izazove i upozoravali smo međunarodnu zajednicu“, rekao je Dačić.

Kako je istakao, međunarodna zajednica je Beograd ubeđivao u suprotno.

“Kada se ovako nešto desi, kažu da nisu mogli ništa drugo, on je lud, on je skstremista i to je nova realnost koju niko ne popravlja nego kažu ‘idemo dalje‘“, rekao je Dačić.

Smatra da samo zahvaljujući razboritosti Srba nije došlo do većih incidenata i da sada Srbi čekaju da međunarodna zajednica ispuni svoj deo posla – a to je da se eliminišu negativni efekti ovakvih akcija.

"Kurti stvara krize, položaj naroda sve teži"

Ističe da se Aljbin Kurti stalno bavi stvaranjem kriza, da je položaj naroda sve gori i teži.

“Mi nismo za sukobe, mi smo za mirno rešenje svih pitanja, ali svi moraju da znaju da cela Srbija stoji iza našeg naroda na KiM, zato je Vučić naredio podizanje nivoa borbene gotovosti, ne jer se spremamo da intervenišemo, već da budemo u pripravnosti za sve scenarije", rekao je Dačić.

“Mi ćemo svakako zaštititi naš narod, nadamo se da do toga neće doći“, poručio je Dačić.

"Ovo je najopasnija faza" 

Zoran Milivojević, nekadašnji diplomata, kaže da je očekivao je da će se dogoditi ono što se juče dogodilo na na severu KiM.

"U zadnjih godinu dana toleriše se jedna vlast koja proizvodi mere i akcije da dovede do ovakvog stanja, da potvrdi kosovsku državnost na način koji nije politički, koji nije u skladu sa međunarodnim pravom, ni sa pravom uopšte, tako da to za mene nije iznenađenje“, rekao je Milivojević

Ovo je, kažže, kontinuitet politike Aljbina Kurtija koju promoviše od prvog dana od kada je došao na vlast.

Prema njegovim rečima, ključan je izostanak reakcije međunarodnih faktora - Unmika i Kfora koji ne poštuju mandat.

"Mislim da je ovo najopasnija faza u koju smo ušli kada je reč o KiM zato što prepozanjem to nečinjenje, a to nečinjenje proizvodi posledicu da se menja faktičko stanje, a promena faktičkog stanja ide u pravcu onoga što Kurti želi na kraju", kaže Milivojević.

Ističe da mu se čini da tu postoji saglasnost interesa oko krajnjeg cilja, jedino što se razlikuju u taktici i pristupu.

"Ja mislim da dijalog u kojem posreduje Miroslav Lajčak nema više nikakvog smisla. Sad se vidi koliko je ZSO ključno pitanje, ono mora da se reši i to je jedino pitanje da se sitaucija kontroliše, kao i povratak u pređašnje stanje, da se vratimo na ono što je proizvelo sve ovo - ZSO, povratak Srba u institucije, izbori i onda možemo da pričamo o normalizaciji“, rekao je Milivojević.

"Srbi će da uzmu stvar u svoje ruke"

Miloš Garić, urednik portala Kosovo onlajn, kaže da će Srbi biti pritisnuti da se vrate u onaj sistem da se sami organizuju i da svoje opštine vode sami onako kako jedino i mogu, van prištinskog sistema.

"Ovo što rade Albanci sa dugim cevima, sa šok bombama, Srbi neće prihvatiti i to što radi Kurti radi i na svoju šetu", rekao je Garić.

"Mi imamo mnogo razloga da brinemo za bezbednost, ali ovo je put za ono što oni zovu Republika Srpska na KiM, pa dobiće je, jer će Srbi da uzmu stvar u svoje ruke“, rekao je Garić.

Izvor: RTS

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva