:

:

TV Most

Foto: N1

clock

Januar 09, 2021   12:48

0

116

Dačić: Za dijalog sa opozicijom, ali uz format i teme

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić rekao je danas da je nesporna želja vlasti da se dijalog sa opozicijom nastavi, ali da treba definisati kada, ko učestvuje, koje su teme, koja dinamika, ko će predstavljati Evropski parlament.

On je za tv Pink rekao da očekuje razgovore u kojima bi se utvrdile pojedinosti razgovora, njihov format i teme.

Rekao je i da su u prethodnim razgovorima postojale brojne primedbe na predstavnicu Evropskog parlamenta Tanju Fajon, jer je, kako je kazao, bila "politički navijač".

Dodao je i da želi da se otvoreno razgovara i bude praktičan, a ne da se bavi metafizičkim pitanjima o tome koji će izbori biti 2022. godine.

"Imamo predsedničke i gradske izbore koji su redovni. Parlamentarni mogu da budu održani svakog momenta, ili da Vlada Srbije potraje ceo mandat", rekao je on.

Govoreći o opoziciji Dačić je rekao da se neke stranke kriju iza bojkota kako se ne bi videlo koliko nemaju podršku.

"Oni sada osuđuju nasilje u Vašingtonu, a bili su organizatori nasilja u Beogradu", rekao je Dačić.

Dacić koji je i predsednik SPS rekao je da ne zna kako opozicija misli da dobije izbore kada ima tako malu podršku naroda prema istraživanjima.

"Vlast napadaju gde god stignu da je izgubila poverenje a oni u istraživanjima ne mogu da dobace do cenzusa od tri posto", rekao je on.

Ocenio je da politički projekat vladike Grigorija govori da postoje planovi u kojima opozicionih lidera nema jer, dodao je, svaki drugi kandidat osim njih će imati veću podršku.

"Ideja da se vladika kandiduje nije nova, sad se samo malo konkretnije oglasio nego ranije", rekao je on i dodao da se Grigorije decenijama unazad deklarisao kao prijatelj ljudi iz Demokratske stranke. On je odgovorio potvrdno na pitanje voditelja da li se Ðilas krije ispod mantije vladike.

Dačić smatra da su se pojavile i tenzije sa predsednikom SANU Vladimirom Kostićem koji se takođe spominje kao mogući kandidat za predsednika.

On je parafrazirao Tita i rekao da vlast koja ima ovakvu opoziciju Ðilasa, Jeremića i Boška Obradovića, nema razloga da brine za svoju budućnost.

"Slabiju od ove opozicije ćete teško da dobijete, zato što su amateri", rekao je on i dodao da su neki neki njihovi potezi štetni za interese države i naroda.

Dačić je napomenuo i da nije tražio da vodi dijalog vlasti i opozicije ali i da je ako je tako ranije dogovoreno sa Majom Gojković - on je spreman da učestvuje.

On je odbacio optužbe opozicije da se vlast u Srbiji osam godina nije jasno odredila da KiM ne treda da dobiju stolicu u UN.

"Mi sve što smo radili osam godina, a 19 zemalja je povuklo priznanje, činili smo sve da bi Kosovo izgubilo većinu u UN koju je steklo u njihovo vreme", rekao je Dačić.

Dodao je da je apsolutno neprihvatljivo da Kosovo bude članica UN a da želja za dijalogom sa Prištinom ne podrazumeva kompromis u tom smislu.

Dacić je ocenio i da je poseta predsednika Vučić Hilandaru veoma značajna, jer je taj manastir sastavni deo stvaranja Srbije te da bi bez Hilandara teško mogla da se razume loza Nemanjića, sveti Sava i car Dušan.

"Moramo da vodimio računa i pomognemo koliko god možemo. Zato je poseta značajna", rekao je on i podsetio da je Hilandaru potrebna velika pomoć zbog saniranja posedica požara.

Predsednik Skupštine Srbije rekao je da nije imao nus pojava posle vakcinacije i da je rusku vakcinu primio jer je ona bila na redu. Istakao je i da se vakcinisao da bi ulio dodatno poverenje građanima u proces vakcinisanja.

"Sve na svetu, pa i vakcinisanje, je poltizovano, godinama unazad. Neki građani misle da se krize koriste za prodaju lekova i vakcina, a da se ne radi dovoljna na ispitivanju. Potrebno je zbog toga da političari i zdravstveni radnici daju primer. Zdravstveni radnici su u centru zbivanja, i ako oni neće vakcinu onda to izaziva veliko nepoverenje građana", rekao je on.

Dačić je pozvao građane da ozbiljno shvate bolest, i da se koriste sve bezbedne i efikasne vakcine, a to su sve koji su dobili sertifikat naših organa.

"Koliko sam razumeo, i ostali državni funkcioneri, i predsednik Srbije i ministar zdravlja će primiti vakcine", rekao je on.

Izvor: Танјуг

Dačićdijalog sa opozicijom
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva