:

:

TV Most

Foto: Танјуг

clock

Februar 27, 2020   15:04

0

118

Dačić za KMR: Srbija je najveći prijatelj Kine u Evropi

Borba koju Kina vodi sa epidemijom novog koronavirusa nije značajna samo za Kinu, već za čitav svet, ocenio je ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić, rekavši da se u toj borbi pokazala dobra organizovanost kineskog rukovodstva i svest naroda o potrebi jednistvenog i odgovornog pristupa problemu.

Ivica Dačić navodi da je Kina preduzela mere koje su bez presedana koje, kako kaže, ne veruje da bi ijedna druga zemlja na svetu mogla da sprovede.

"I time je Kina dala vremena drugim zemljama u svetu da se pripreme za eventualni dolazak tog virusa", rekao je Dačić u intervjuu za Kineski međunarodni radio na srpskom jeziku.

Prema njegovim rečima, Srbija i Kina imaju "tradicionalno prijateljstvo, ljubav i međusobnu podršku koja je iskazana u najtežim trenucima za srpski narod".

"Ako se kineski narod i rukovodstvo nisu plašili NATO bombi 1999. godine, gde su i oni stradali zajedno sa Srbima, i mi želimo da pokažemo da se ne plašimo virusa, odnosno da pomognemo koliko god možemo da Kina pobedi ovu veliku opasnost", rekao je šef diplomatije, navodeći da u Srbiji nema diskriminacije prema Kinezima.

Dačić, koji je u Pekingu razgovarao sa kineskim državnim savetnikom i ministrom spoljnih poslova Vangom Jiem i ministrom za međunarodnu saradnju Komunističke partije Kine Sungom Taom, istakao je da "Srbija svakako najveći prijatelj Kine u Evropi".

"Sung Tao je na sastanku rekao da je Kina ponosna što ima takvog prijatelja kao što je Srbija. Ja isto tako mogu da kažem da je Srbija ponosna što joj je Kina prijatelj. Mi smo jasno pokazali da je naš nivo bilateralnih odnosa i naše međusobno poverenje, podrška i ljubav koju imamo jedni prema drugima veoma jaka i da u ovim najtežim trenucima Kina može da računa na Srbiju", rekao je šef srpske iplomatije.

Govoreći o sastanku sa ministrom spoljih poslova Kine, Dačić je rekao da su razgovori bili veoma dobri.

Istakao je da su odnosi dveju zemalja na političkom nivou veoma dobri i da se Beograd i Peking međusobno podržavaju u multilateralnim organizacijama.

"Mi smo veoma zahvali Kini na stavu vezano za teritorijalni integritet Srbije. Sa druge strane, mi dajemo snažnu podršku politici ‘jedne Kine’, i isto tako pridružujemo se uvek kada se Kina suočava sa nekim napadima nekih zemalja, naročito zapadnih zemlja, jer je reč o dvostrukim standardima, odnosno jednoj antikineskoj politici koja u Srbiji nema nikavku podršku", naveo je šef srpske iplomatije.

Istakao je da Srbija želi sa Kinom što bolje političke i ekonomske odnose.

"Robna razmena je prošle godine bila više od dve milijarde evra i očekujemo da ona svake godine sve više raste. Veliki broj kineskih kompanija radi u Srbiji, grade infrastrukturne projekte, puteve, mostove, prugu, takođe kineska kompanija radi u Železari Smederevo, Rudarsko-topioničarskom basenu Bor. Sve u svemu, imamo zaista velike rezultate koje smo postigli u dosadašnjoj saradnji", naveo je Dačić.

Izvor: RTS

DačićKinakoronavirus
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva