:

:

TV Most

clock

Jun 07, 2022   15:18

0

91

Dačić: Za stabilnost Evrope važno ubrzati proces pristupanja regiona

Za stabilnost Evrope važno je da region Zapadnog Balkana ubrza proces pristupanja Evropskoj uniji, izjavio je danas predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić i istakao da ideja EU treba da bude ''bensedin'' za regionalne probleme i nada da će se, kako kaže, stvari rešavati mirno i da će region imati bolju budućnost.

Dačić je rekao da je članstvo u EU u interesu svakog građanina i svake kompanije u Srbiji, kao i države u celini iako, kako je rekao, Srbija nije u potpunosti zadovoljna brzinom procesa pristupanja.

''Ako je merilo broj otvorenih i zatvorenih poglavlja, to ne odražava realno stanje naše pripremljenosti za članstvo. U realnom životu mnogo smo bliži cilju nego što kažu brojevi poglavlja. Taj raskorak je posledica različitih okolnosti i na strani Srbije i na strani EU'', rekao je Dačić na međunarodnoj konferenciji "Evropska unija kao strateški izbor - iskustva Srbije i Rumunije" u organizaciji Western Balkan Foruma i Centra za spoljnu politiku.

Dačić je kazao da ne čudi što podrška građana Srbije članstvu u EU ''povremeno opadne'' navodeći da, kao što u EU postoji zamor od proširenja, u regionu postoji zamor od pristupanja sa neograničenom datumom zbog čega, kaže, građani gube veru da će se to desiti. 

Dačić je kazao da odgovornost za to snose i EU i region, te da je bilo mnogo ''pauziranih godina'' u procesu pristupanja zbog Bregzita, migrantske krize, pandemije, evropskih izbora, krize u zoni evra, rata u Ukrajini, ali i zbog problema u regionu.

''Kada bi se gledalo da li smo spremni da ispunjavamo obaveze koje prihvatamo, to je manji problem od opšteg konteksta u kojem se odvija proces pristupanja, odnosno od toga da sve zavisi od toga kako će nas oceniti, da li smo brzo napredovali u reformama, da li smo napredovali u dijalogu sa Prištinom...'', kazao je Dačić.

Ocenio je da nije svaki narativ pozitivan za evropsku ideju, naročito narativ da, kako kaže, Srbija treba da se pridruži sankcijama protiv Rusije, a da će Kosovo biti primljeno u Savet Evrope.
''To je narativ da nas odvratite od evropskih integracija. Sve dok se ne promeni taj narativ i ne shvate naši problemi sa teritorijalnim integritetom, postojaće problem u poverenju građana, ne da li treba da idemo u EU, nego da li postoji pravedan pristup problemima u regionu'', rekao je Dačić.

Naglasio je da nije pozitivan narativ ni da se teritorijalni integritet različito tumači na pitanju Ukrajine i Srbije ističući da je teritorijalni integritet isti bez obzira o kojoj se zemlji radi.

''Osuđujemo kršenje teritorijalnog integriteta Ukrajine, ali i kršenje teritorijalnog integriteta Srbije, to je naš principijelni stav'', rekao je Dačić.

Naglasio je da je članstvo u EU strateški cilj i jedan od državnih prioriteta Srbije da u skladu sa tim Srbija donosi odluke koje menjaju njenu stvarnost u pravcu u kojem želi da reformiše društvo.

Kako je rekao, jedna od takvih odluka je bila promena Ustava na referendumu u delu koji se tiče izbora sudija i tužilaca navodeći da su te izmene donete u tesnoj saradnji sa EU i Venecijanskom komisijom.

''Ta odluka je temelj našeg pravosudnog sistema i čini da bude jos nezavisniji u radu i bliži potrebama građana. To je prvi put da je neka vlast sama sebe razvlastila i izgubila deo nadležnosti da bira sudije i tužioce'', rekao je Dačić.

Dodao je da je u svemu tome važna stabilnost države, ekonomije, princip jačanja regionalne saradnje , posebno inicijative Otvoreni Balkan koja, kako je istakao, nije zamena za evropske integracije već pokusaj da se, dok se ne dođe do članstva, prevaziđu prepreke i problemi u regionu.

Dačić je kazao je da ne vidi nijedan razlog za protivljenje toj inicijativi osim, kaže, politikanskih razloga.

''Iz regiona se svodi na to da se neko plaši srpske dominacije, neko čak i ruskog uticaja, mada ne znam kakve veze rusko uticaj ima sa idejom o Otvorenom Balkanu'', rekao je Dačić.

Naveo je da je Beograd ušao u dijalog sa Prištinom i da je Briselski sporazum prethodio otvaranju pregovora o članstvu Srbije u EU.

''Ne radimo sve ovo zbog pukog članstva već zato šmo smatra da je taj model evropske saradnje najbolji za razvoj našeg društva i donosi najviše koristi našim građanima i ekonomiji.

Dodao je da je podrška Rumunije Srbiji u procesu evropskih integracija je veoma dragocena i da je Rumunija jedan od najvažnijih podrzavalaca Srbije na putu ka članstvu u EU.

Izvor: T a n j u g

DačićEUOtvoreni BalkanZapadni Balkan

Politika

Najčitanije

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva