:

:

TV Most

Foto: MSP

clock

Maj 23, 2019   18:35

0

235

Dačić zahvalio ambasadoru Španije na poziciji po pitanju Kosova i Metohije

Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić zahvalio je danas odlazećem ambasadoru Kraljevine Španije Migelu Fuertesu na principijelnoj poziciji Španije po pitanju Kosova i Metohije, kao i na doslednoj i snažnoj podršci Srbiji u procesu evropskih integracija.

Kako se navodi u saopštenju Ministarstva, Dačić je Fuertesu, koji po okončanju mandata napušta Srbiju, posebno zahvalio na ličnom angažmanu kojim je doprineo uspešnoj i konstruktivnoj saradnji dve zemlje.

Obostrano je ocenjeno da odnosi Srbije i Španije prolaze kroz najbolji period, i da se mogu oceniti kao strateški i privilegovani.

Dačić je naglasio da Španija takođe može da računa na čvrstu podršku Srbije svom teritorijalnom integritetu i suverenitetu.

On je istakao i da je želja Srbije da bilateralni odnosi sa Španijom budu što je moguće bolji, čemu bi posebno doprinela poseta Srbiji kralja Felipea VI, koja se očekuje u ovoj godini, i izrazio nadu da će se, po formiranju nove španske vlade, realizovati i posete drugih visokih španskih zvaničnika Beogradu.

Takođe se navodi spremnost da je dalje unapređenje bilateralne saradnje potvrđeno i odlukom da se od 1. juna 2019. godine uspostave direktne avio linije između Beograda i Madrida, odnosno Barselone, i planirano održavanje drugog Poslovnog foruma Srbija - Španija, u junu 2019. godine, u Madridu.

Fuertes je istakao da mu je bilo zadovoljstvo da radi u zemlji s kojom Španija neguje prijateljske odnose i iskoristio priliku da još jednom zahvali na toplom prijemu najvišeg rukovodstva Srbije, kaže se u saopštenju.

Dačić i Ikonen: Razvijati bilateralnu i saradnju u procesu evrointegracija

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić i odlazeći ambasador Finske u Beogradu Perti Ikonen ocenili su danas da su bilateralni odnosi dve zemlje dobri i izrazili neophodnost razvoja saradnje, kako na bilateralnom planu, tako i u procesu evrointegracija.

Dačić, koji je primio u oproštajnu posetu ambasadora Ikonena, zahvalio je na podršci koju Finska pruža Srbiji na planu njenih evrointegracija i izrazio nadu da će ona tokom predsedavanja EU u drugoj polovini 2019. godine nastaviti aktivno da podržava proces proširenja i pruža aktivnu podršku Srbiji na evropskom putu.

Kako se navodi u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova, uz zahvalnost na aktivnom angažmanu, uspešnoj saradnji i ličnom doprinosu na unapređenju saradnje dve zemlje, Dačić je poželeo ambasadoru Ikonenu puno uspeha u daljem radu nakon završetka mandata.

Ambasador Ikonenen je naveo da odlazi iz Srbije veoma zadovoljan iskustvom koje je stekao, kao i tretmanom koji je imao od strane zvaničnika Srbije i institucija s kojima je sarađivao.

Posebno je izrazio zahvalnost na ostvarenoj saradnji s ministrom Dačićem, kao i s Ministarstvom spoljnih poslova u celini.

Izvor: Танјуг

DačićŠpanijaKiM
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva