:

:

TV Most

clock

April 16, 2015   07:24

0

149

Dačić je u pravu, EU ima nove uslove

Berlin, kako saznaje „Blic“, mesecima insistira na rešavanju pojedinih pitanja koja se odnose na poglavlje 35 koje je vezano za Kosovo, među kojima su uklanjanje Parka mira u Kosovskoj Mitrovici, izgradnja čvrstih objekata na graničnim prelazima, predaja upravljanja elektranom „Gazivode“, kao i priznavanje pasoša Kosova.

Iako Brisel nikada zvanično nije izneo nemačke uslove kao svoje, na svim sastancima sa zvaničnicima Beograda insistiralo se na ispunjavanju tih tačaka.

Tokom posete Beogradu, šefica diplomatije Evropske unije Federika Mogerini iznela je nemačke zahteve kao uslove za otvaranje pregovora, pre svega za poglavlje 35 koje se odnosi na Kosovo, a to je juče potvrdio i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

- Srbiji je dosta politike pokretnih ciljeva. Više ne prihvatamo takvu praksu stalnog isticanja novih uslova i o tome smo razgovarali sa Federikom Mogerini. U razgovoru je učestvovao i premijer Aleksandar Vučić i sastanak nije bio prijatan zato što je bio vrlo otvoren - rekao je Dačić.

On je naveo da postoje razlike između zahteva koji su javno izrečeni i dodatnih koje imaju pojedine zemlje članice.

Kako saznajemo, Vučić i Dačić su od Mogerinijeve tražili da im predoči šta to Srbija tačno nije ispunila iz Briselskog sporazuma, odnosno koji su to uslovi za dalji napredak na putu evropskih integracija.

Ona je tada u razgovoru sa Tomislavom Nikolićem, predsednikom Srbije, rekla da neće biti novih uslova, što se pokazalo kao netačno.

Maja Kocijančić, portparol visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbednost, nije želela da komentariše da li novi uslovi postoje ili ne, već je samo izjavila da su „svi uslovi i kriterijumi potpuno jasni i definisani unapred“.

- Proces evropskih integracija je izrazito transparentan. Zbog toga je i sa naše strane i sa strane Srbije vrlo dobro poznato i jasno šta mora da se uradi - rekla je Kocijančićeva.

Izvor: Blic

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva