:

:

TV Most

clock

Jun 18, 2015   12:05

0

114

Dačić: Licemerje Brisela oko Južnog toka

"Toliko licemerje od funkcionera u Briselu nisam mogao ni da zamislim jer su oni bili glavni koji su učinili sve da propadne projekat Južnog toka", rekao je Dačić u izjavi novinarima u Sankt Peterburgu posle sastanka sa ruskim ministrom energetike Aleksandrom Novakom i direktorom "Gasproma" Aleksejem Milerom.

Dačić je naveo da ako je to tačno onda je potrebno da Srbija ozbiljno razgovara sa predstavnicima Evropske komisije, prenosi Fonet.

Znači, kada ruski gas treba ide kroz Srbiju, to je onda politički problem, a kada treba da ide za zapadnu i severnu Evropu onda je to ekonomija koja nema veze sa politikom, dodao je Dačić.

"Takvo jedno licemerje zaista odavno nisam čuo i ako je tačno to što sam danas čuo, to zaslužuje veoma ozbiljne razgovore sa Evropskom komisijom o njihovom odnosu prema Srbiji i interesima Srbije", smatra Dačić.

On je naveo i da ga raduje činjenica da će krajem jula Rusi početi postavljanje cevi gasovoda prema Turskoj.

Miler mi je rekao da će sutra sa grčkom vladom potpisati Memorandum o formiranju zajedničkog preduzeća za distribuciju gasa, dodao je Dačić.

Dačić je rekao i da to govori da postoji realna mogućnost izrade gasnog toka preko Turske, Grčke, Makedonije i Srbije prema Mađarskoj i Austriji.

"To bi mogao da bude nastavak projekata koje smo već počeli sa Ruskom federacijom. Imamo već formirana preduzeća, nastavićemo razgovore o povoljnijim aranžmanima za naša preduzeća kada je reč o ruskom gasu", rekao je Dačić.

Dačić je rekao i da je sa ministrom energetike Aleksandrom Novakom, kopredsednikom mešovitog komiteta za saradnju Srbije i Ruske federacije, razgovori o spoljno-trgovinskoj razmeni dve zemlje koja je dostigla skoro 3,5 milijardi dolara godišnje.

On je naveo da je dobra stvar što se povećao srpski izvoz.

"Razgovarali smo o daljoj liberalizaciji spoljnotrgovinskog režima", naveo je Dačić i dodao da ga je ruski ministar obavestio da bi Srbija od avgusta mogla da dobije pozitivnu odluku za izvoz automobila i sira u Rusiji.

Kako je preneo, razgovarano je i o rešenju pitanja radnih dzvola za srpske radnike u Rusiji kako oni više ne bi bili žrtve raznih prevara.

Dačić zajedno sa ministrima finansija i privede, Dušanom Vujovićem i Željkom Sertićem, učestvuje na Međunarodnom ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu.

Izvor: RTS

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva