:

:

TV Most

clock

Avgust 06, 2015   12:05

0

115

Dačić u Egiptu, na otvaranju novog Sueckog kanala

"Otvaranje Novog Sueckog kanala je događaj od izuzetnog značaja ne samo za ovaj region, već i za čitav svet", istakao je Dačić uoči ceremonije, koju Egipat organizuje u gradu Ismailija, dodavši da će se veliki broj stranih delegacija okupiti danas u Egiptu.

Kako je rekao, danas je prilika da se razgovara sa predsednicima i premijerima koji će doći, a među kojima će biti, kako je najavljeno, i francuski predsednik, ruski premijer, grčki premijer i još 20 predsednika, premijera, kraljeva, kao i veliki broj ministara spoljih poslova.

"Važno je da je Srbija danas ovde prisutna. Pažnju smo usmerili na to da obnovimo tradicionalno prijateljske odnose koje smo imali sa zemljama ovog regiona", naglasio je šef srpske diplomatije.

Ukazao da Egipat ima značajnu ulogu ne samo u regionu, nego i sa aspekta nasleđa koji ima Titova Jugoslavija, te da bi to trebalo iskoristiti u moderno doba.

Jučerašnje razgovore sa egipatskim kolegom je ocenio dobrim.

"To je bio važan sastanak zbog toga što želimo da resetujemo naše odnose koji su bili u jednom periodu narušeni kada je prethodni režim u Egiptu doneo odluku o priznavanju jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova", istakao je Dačić.

"Mi se trudimo da ta odluka bude što više relativizovana, odnosno da gradimo dobre bilateralne odnose sa Egiptom", dodao je on.

Podsetivši da smo u vreme Tita imali veoma dobre odnose sa Egiptom i visok nivo ekonomske i vojne saradnje, on je izrazio uverenje da tako može da bude i u narednom periodu, i očekivanje da će bilateralni odnosi dve zemlje, naročito u sferi ekonomije, biti sve bolji.

"Očekujem da će egipatski ministar spoljnih poslova doći u posetu Srbiji do kraja godine. Ukoliko ne bude došao na ministarski sastanak OEBS-a, pošto je Egipat zemlja partner toj organizaciji, očekujem ga u bilateralnoj poseti", zaključio je šef srpske diplomatije.

Dačić je, kako je saopštilo Ministarstvo spoljnih poslova, u Egipat doputovao sinoć, na aerodromu ga je dočekao ministar tehničkog i usmerenog obrazovanja i obuke Mohamed Jusef, a potom se sastao sa ministrom spoljnih poslova Egipta Samehom Šukrijem.

Šukri je izrazio zadovoljstvo što će srpska delegacija prisustvovati svečanosti otvaranja novog Sueckog kanala i dodao da u tome prepoznaje novu potvrdu prijateljstva egipatskog i srpskog naroda.

Suecki kanal je otvoren 1869. nakon izgradnje duge deceniju, a njegovo proširenje će, navode mediji, povećati kapacitet ovog ključnog vodnog puta koji povezuje Sredozemno i Crveno more.

Prošireni kanal će prvi put od izgradnje Kanala omogućiti najvećim delom od novoizgrađena 72 kilometra istovremenu plovidbu brodova u oba pravca.

Očekuje se da će tako vreme čekanja na plovodbu kroz kanal biti smanjeno sa 11 na tri sata i da će biti udvostručen kapacitet kanala sa sadašnjih 49, na 97 brodova.

Radovi na proširenju trajali su manje od godinu dana i koštali oko devet milijardi dolara (7,9 milijardi evra).

Projekat se sastoji od 37 km novog, paralelnog kanala i 35 km proširenja postojećeg kanala.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva