:

:

TV Most

clock

Jul 09, 2019   13:39

0

116

Dačić:Mirno rešavanje sporova uz poštovanje suvereniteta

Šef diplomatije Ivica Dačić poručio je danas na neformalnom okupljanju ministara spoljnih poslova država učesnica OEBS-a da Srbija snažno podržava mirno rešavanje svih sporova na prostoru Organizacije uz poštovanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta svake države učesnice.

Osvrnuo se i na situaciju u regionu Zapadnog Balkana, kojom, kako ističe, u ovom momentu vlada pad entuzijazma zbog usporavanja procesa proširenja EU.

"Srbija je u potpunosti posvećena evropskim integracijama i regionalnoj saradnji. Smatramo da samo proaktivni pristup, fleksibilnost i spremnost na kompromise, koje bi učinile sve strane, mogu doprineti jačanju stabilnosti i bezbednosti u regionu", istakao je Dačić na skupu na Visokom Tatrama.

Podsetio je da je, uprkos posvećenosti Vlade Srbije dijalogu između Beograda i Prištine, taj proces blokiran.

Prištinski političari su, kaže ministar, svojim neodgovornim potezima, odnosno odlukom da uvedu tarife od 100 odsto na robu koja dolazi iz centralne Srbije, direktno ugrozili civilno stanovništvo u Pokrajini i blokirali dijalog usmeren na pronalaženje dugoročnog i održivog rešenja baziranog na kompromisu.

"U tom kontekstu, a uzdajući se u duh saradnje u našoj Organizaciji, očekujemo uspešno predsedavanje Albanije u 2020. godini, koje će biti zasnovano na punom poštovanju svih principa, normi i preuzetih obaveza OEBS", naveo je Dačić.

Dačić je u obraćanju ocenio da aktuelna situacija i atmosfera na međunarodnoj sceni, kao i brojni bezbednosni izazovi sa kojima se svakodnevno suočavamo obavezuju države-članice da se hitno vrate osnovnim principima na kojima počiva OEBS - a to su dijalog, kompromis, mirno rešavanje sporova, izgradnja poverenja, solidarnost, odgovornost i saradnja.

"Ranije smo govorili da je svet bio bipolaran, pa je bio unipolaran, pa multipolaran, a sad je anarhičan, i to su reči Gutereša. Moram da kažem da je verovatno u pravu", naveo je Dačić.
Vreme je da zajednički pokažemo političku mudrost i odgovornost, a samim tim i političku volju i spremnost na kompromis, koji predstavljaju ključne elemente za obnavljanje poverenja i deeskalaciju postojećih tenzija, kaže Dačić.

"Sve države učesnice bi trebalo da preispitaju svoje viđenje doprinosa OEBS njihovoj i bezbednosti svih njihovih građana, a shodno tome i svoju spremnost da u dobroj veri pristupe dijalogu o rešavanju pitanja koja ometaju funkcionisanje Organizacije u punom kapacitetu", poručio je on.

Izdvojio je pitanja finansiranja OEBS, održavanja redovnih sastanaka predviđenih Pravilima procedure, kao i predsedavanje Organizacijom.

Posebno ga, kaže, iznenađuje da se predsedavanje Organizacijom, koje je nekada predstavljalo izuzetnu čast za državu čija je kandidatura prihvaćena, pretvorilo u "mučnu obavezu", koju države učesnice pokušavaju da izbegnu.

Prema našem iskustvu iz 2015. godine, predsedavanje OEBS je izuzetno zahtevan i komplikovan posao, ali nam je, sa druge strane, pružilo mogućnost da kroz proaktivan, transparentan i medijatorski pristup, doprinesemo jačanju efikasnosti funkcionisanja ove Organizacije i povećanju njene vidljivosti,istakao je ministar.

Predsedavanje predstavlja priliku za promociju države i njenih kapaciteta, dodao je on.
Istakao je posvećenost Srbije jačanju kapaciteta OEBS da efikasno reaguje u svim fazama konfliktnog ciklusa, od ranog upozoravanja do postkonfliktne rehabilitacije i pomirenja.

Izvor: Танјуг

DačićOEBS
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva