:

:

TV Most

clock

Novembar 02, 2019   18:10

0

160

Dan borbe protiv nekažnjivosti zločina nad novinarima

Na svetski Dan borbe protiv nekažnjivosti za zločine nad novinarima, Međunarodna federacija novinara (IFJ) pokrenula je globalnu kampanju kako bi ukazala javnosti i nadležnima na zločine izvršene nad novinarima koji godinama nisu procesuirani ni rešeni.

Danas biti novinar znači da „uzimanje dece iz škole može biti opasnije od prijavljivanja u ratnoj zoni“ navodi IFJ.

Od 1998. do 2005. godine na Kosovu je ubijeno i nestalno 14 novinara i medijskih radnika. Ni danas ne zna se ko su otmičari i ubice.

Prema NUNS-ovim podatcima, 2018, godine u Srbiji se dogodilo 102 napada na novinare, od čega 7 fizičkih napada, 72 vršenja pritiska na novinare i 23 verbalne pretnje.

U 2019. do danas, NUNS je zabeležio 100 napada: 9 fizičkih, 1 napad na imovinu, 68 pritiska i 22 verbalne pretnje.

Inicijativu IFJ-a podržalo je i Udruženje novinara Srbije, ocenivši da u Srbiji najveći broj odgovornih za napade na novinare i medijske radnike nije kažnjen ili uopšte nije pokrenuta istraga protiv njih.

UNS podseća da je čak 39 novinara i medijskih radnika koji su radili za srpske redakcije, među kojima su Slavko Ćuruvija, Milan Pantić, Dada Vujasinović i žrtve bombardovanja RTS-a, ubijeno, oteto, nestalo ili izgubilo život pod nerasvetljenim okolnostima, u periodu od 1991. godine do kraja 2001. godine.

Izvor: RTV KIM

novinaridan
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva