:

:

TV Most

Foto: RTS

clock

Maj 05, 2019   13:00

0

274

Dan sećanja na žrtve ustaškog zločina u Donjoj Gradini

U Spomen području Donja Gradina obeležava se Dan sećanja na žrtve ustaškog zločina u koncentracionom logoru Jasenovac. Obeležavanju prisustvuje premijerka Ana Brnabić.

Obeležavanje je počelo služenjem liturgije u Crkvi Svetih apostola Petra i Pavla u Kozarskoj Dubici, nakon čega su položeni venci na grobnom polju Topole.

Vence su položili predsedavajući – Predsedništva BiH Milorad Dodik, predsednik Republike Srpske Željka Cvijanović, premijeri Srpske Radovan Višković i Srbije Ana Brnabić, predsednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović, ministri u vladama Srpske i Srbije, predstavnici lokalnih zajednica iz Republike Srpske, potomci žrtava jasenovačkog sistema logora, predstavnici diplomatskog kora i međunarodnih organizacija.

Na grobnom polju Hrastovi služen je pomen srpskim, jevrejskim i romskim žrtvama ubijenim u jasenovačkom sistemu hrvatskih koncentracionih logora.

Parastos srpskim žrtvama služio je patrijarh srpski Irinej, nakon čega je upućena jevrejska i romska molitva.

Sistem logora smrti NDH obuhvatao je oko 80 logora.

Logor Donja Gradina, jedno od najvećih stratišta jasenovačkog logora oformljen je 1942. godine u sistemu ustaškog logora Jasenovac, i bio je aktivan sve do završetka Drugog svetskog rata 1945. godine i sloma NDH.

Prostirao se na 116 hektara, sa skoro 65.000 kvadratnih metara masovnih grobnica.

Na osnovu prvih ekshumacija, koje je uradila državna komisija Federativne Narodne Republike Jugoslavije, a koje je potvrdio centar "Simon Vizental", zaključeno je da je u jasenovačkim logorima nestalo – 500.000 Srba, 80.000 Roma, 32.000 Jevreja i nekoliko desetina hiljada antifašista različitih nacionalnosti. 

 U Memorijalnom kompleksu Jasenovac, koji danas pripada Hrvatskoj, kao žrtve su navedeni samo oni koji su identifikovani, odnosno 83.145 ubijenih.

Među stradalima za 1.337 dana postojanja logora Jasenovac bilo je više od 20.000 dece.

Izvor: RTS

Donja GradinaJasenovacDan sećanja
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva