:

:

TV Most

clock

Maj 27, 2021   11:16

0

114

Dan: Želidrag Nikčević novi ambasador Crne Gore u Srbiji

Na listi 18 novih izaslanika i ambasadora Crne Gore u inostranstvu, koju je Ministarstvo spoljnih poslova dostavilo predsedniku Milu Đukanoviću, književnik i publicista Želidrag Nikčević je predložen za ambasadora u Beogradu, piše podgorički Dan.

Ministarstvo spoljnih poslova, piše podgorički dnevnik, čini sve da "osveži" crnogorsku diplomatsku mrežu sa ciljem da na čelne pozicije u većini ambasada u drugim državama ili pri međunarodnim organizacijama postavi karijerne diplomate, koji treba da čine 30 odsto diplomatske mreže, kao i ljude sa bogatim i biografijama bez ijedne mrlje.

Tako je, kažu, resorni ministar Đorđe Radulović nedavno predsedniku države Milu Đukanoviću prosledio predloge za 18 specijalnih izaslanika i ambasadora, od kojih je veći deo prihvatljiv za Đukanovića.

Prema saznanjima Dana, izvesno je da bi novi ambasador Crne Gore u Njujorku mogao biti Vladimir Vučinić, generalni direktor za NATO i politiku bezbednosti u MVP-u, a da bi novi ambasador u Tirani mogao biti Džemal Perović, dugogodišnji građanski aktivista, poreklom iz Ulcinja.

Inače, mesto ambasadora Crne Gore u Republici Albaniji na rezidentnoj osnovi, sa sedištem u Tirani je upražnjeno od novembra 2019. godine kada je sa te pozicije opozvan Dušan Mrdović, zbog prestanka radnog odnosa po sili zakona, odnosno sticanja uslova za penziju.

Kao potencijalni kandidat se spominjao funkcioner Bošnjačke stranke (BS) Nedžad Drešević, ali taj predlog nikad nije zvanično poslat predsedniku države niti se o tome konkretnije polemisalo.

Izvesno je, piše Dan, da bi specijalni izaslanik u Dubaiju mogla biti Anđela Peković, nekadašnji portparol Demokratske Crne Gore.

Među predlozima MVP-a za ambasadore iz sveta politike i privatnog sektora, od njih 12 je Andrija Petković, aktuelni predsednik Skupštine opštine Tivat i to kao kandidat za ambasadora u Zagrebu, dok je Nedeljko Rudović, nekadašnji nezavisni poslanik i bivši funkcioner Građanskog pokreta URA, predložen za ambasadora u Sloveniji, a Želidrag Nikčević za ambasadora u Srbiji...

Ukoliko predsednik Đukanović potpiše ukaze, na jesen bi svi oni mogli početi diplomatske misije u državama za koje su imenovani.

Ipak, na određenim pozicijama potrebno je da se prođe sva procedura opoziva ambasadora, pa onda i imenovanja i postavljenja novih, piše Dan.

Izvor: Танјуг

SrbijaCrna GoraŽelidrag Nikčević
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva