:

:

TV Most

clock

Novembar 21, 2019   7:45

0

51

Danas je Aranđelovdan

Srpska pravoslavna crkva danas slavi Aranđelovdan, Sabor svetog Arhangela Mihaila. Smatra se da je arhangel Mihailo prvi stupio u borbu sa zlim duhom i to ime po crkvenom tumačenju označava "onog koji je kao Bog". Mnogi su i kršteni njegovim imenom. 

Sveti arhangel Mihailo, simbol borbe protiv zla, sila je nebeska koja prihvata duše umrlih mereći im dobra i loša dela.

Njegov kult nastao je u 3. veku i razvio se najpre u Frigiji. Kao praznik, Aranđelovdan je ustanovljen vek kasnije, u vreme Silvestera Prvog Rimskog i Patrijarha Aleksandra Aleksandrijskog.

Slika se na ikonama i freskama kao nebeski ratnik u vojničkoj opremi, sa mačem, kopljem i zlim duhom koji, okovan lancima, leži pod njegovim nogama. Na mnogim pravoslavnim ikonama se arhangel Mihailo predstavlja sa krilima, u vojvodskoj odeždi, sa mačem u jednoj i kantarom u drugoj ruci, je on u času smrti uzima ljudsku dušu.

Uprkos narodnom običaju da svečari danas ne spremaju žito, Crkva opominje da se i na ovaj praznik prinosi žito, ali ne svetitelju već svim upokojenim precima koji su se zavetovali svetom arhangelu Mihajlu.

U narodu se veruje da vreme na Aranđelovdan, pokazuje kako će biti tokom cele zime i proleća.

Veruje se da ovaj zimski svetac luta prerušen u prosjaka i usmerava nevernike na pravi put. U nekim krajevima Srbije smatraju ga i zaštitnikom stočara.

Česta je slava u našem narodu. Po brojnosti svečara, odmah je iza Nikoljdana.

Aranđelovdan su slavili Car Dušan Silni, Stefan Nemanja i njegovi sinovi.

Danas je i slava Udruženja novinara Srbije.

Izvor: TV Most

AranđelovdanSPC
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva