:

:

TV Most

clock

Januar 19, 2020   7:46

0

135

Danas je Bogojavljenje: Bog se javi - Vaistinu se Bog javi!

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas slave Bogojavljenje, jedan od 15 najvećih verskih praznika.

Prema verovanju u noći između 18. i 19. januara nebo se otvara i “Bog se javlja” što označava Bogojavljenje. U našem narodu na ovaj dan se osvećuje voda za koju se veruje da je lekovita i čudotvorna.

Bogojavljenje je svetkovano veoma živopisno, a od nekoliko običaja za ovaj praznik danas se najviše upražnjava onaj da se izjutra, pre sunca, obavi ritualno kupanje u reci. Običaj nalaže da se u vodu baci Časni krst, a mladići se takmiče da do njega doplivaju i da ga uhvati prvi.

Krst treba da bude napravljen od zaleđene prošlogodišnje Bogojavljenske vodice, a onom ko prvi dopliva do njega, doneće sreću tokom cele godine.

Ako za Bogojavljenje bude jak mraz ili pada sneg, prema verovanju, godina će biti rodna, a ako bude vedro, godina će biti sušna.

Bogojavljenje se slavi 19. januara jer je tog dana u 30. godini Isusa Hrista u reci Jordan krstio Jovan Preteča. Po krštenju, koje je obavljeno trostrukim uranjanjem u vodu, otvorilo se nebo iz kog se začuo glas Boga Oca koji je obznanio da je Isus sin njegov, a na Isusa je u vidu goluba sleteo Sveti Duh.

Zbog toga se na Bogojavljenje pravoslavni vernici pozdravljaju sa “Bog se javi – Vaistinu se Bog javi”.

Ovom prazniku prethodi Krstovdan, prvi dan posta posle božićnih praznika, a odmah za njim, 20. januara, slavi se i Sv. Jovan Krstitelj koji je Isusa krstio na reci Jordan.

Izvor: Alo

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva