:

:

TV Most

clock

April 03, 2020   20:44

0

222

Danas je na Kosovo ušlo 20 kamiona sa robom iz Srbije

Danas je bez takse iz Srbije na Kosovo prešlo 20 kamiona, sa robom u vrednosti od 150 hiljada evra, piše Gazeta Ekspres.

To je za Ekonomia Online saopštio portparol kosovske carine Adriatik Staviljeci, a prema njegovim rečima u poređenju sa prva dva dana, danas je bilo je četiri ulaza iz BiH u vrednosti od oko 30 hiljada evra.

"Danas, do ovog trenutka, imamo nešto niži uvoz u odnosu na juče, imamo oko 20 kamiona iz Srbije koji imaju vrednost robe od oko 150 hiljada evra. Dok smo iz Bosne imali prvi uvoz nakon ukidanja mere zaštite (takse), bilo je oko 4 ulaza, čija je približna vrednost oko 30 hiljada evra", rekao je Staviljeci.

Naaveo je da su iz Srbije ušli samo prehrambeni proizvodi, kao što je durum pšenica, kukuruz, pšenično brašno, i hemijski proizvodi, preparati za pranje i čišćenje, kiseonik...

U međuvremenu, iz Bosne i Hercegovine su stigli uglavnom prehrambeni proizvodi i mleko.

„Iz Srbije su uglavnom uvezeni prozvodi prehrambene i hemijske industrije. Bilo je i građevinskog materijala, a iz Bosne smo imali prvi uvoz prehrambenih proizvoda i prvih kamiona sa mlekom", kazao je Staviljeci.

Prema Staviljeciju, pre neki dan bilo je oko 90 kamiona koji su iz Srbije stizali sa raznim proizvodima u vrednosti od oko 500 hiljada evra.

„Juče, drugi dan nakon što je vlada ukinula taksu na prozvode iz Srbije i Bosne, iz Srbije je ušlo oko 90 kamiona, a ako govorimo o novčanoj vrednosti ta roba je vredela oko 500 hiljada evra", naglasio je i dodao da je prvog dana nakon ukidanja takse bilo manjeg uvoza - 16 kamiona.

Tokom ova tri dana, kaže, samo jedan kamion nije imao ispravnu dokumentaciju.

„Tokom prvog dana imali smo nizak uvoz, mada to mnogima može izgledati mnogo, ali za Carinu je to nizak uvoz, imali smo samo 16 kamiona, od kojih je jedan bio sa neispravnom dokumentacijom i započet je postupak vraćanja nazad.Tokom ova tri dana u postupku povratka, još uvek je moguće da taj kamion dostavi fitosanitarni sertifikat prema zahtevima odluka i Ustava Kosova", rekao je Staviljeci.

Kaže i da je došlo do povećanja  uvoza sirovina, te da je primena takse u proteklom period dovela do toga da su kosovski trgovci našli druge prozvođače.

 "Međutim, imamo porast broja uvoza sirovina i ponovo je počeo uvoz iz Srbije, ali količine uvoza ipak su male jer očigledno je da je primena takse u proteklom periodu  dovela do toga da su kosovski trgovci našli druge prozvođače.", dodao je on.

Prema njegovim rečima, vrednost i količine su manje i ispod dnevnog proseka koji je ranije bio sa robom iz Srbije.

U poređenju sa prethodnim periodom kada je iz Srbije u toku godine stizalo oko 450 miliona evra robe, Staviljeci kaže da će sad to  zavisiti od kosovskih potrošača.

"Ako se osvrnemo na podatke koji pokazuju da smo iz Srbije imali oko 450 miliona evra uvoza  godišnje, onda je normalno očekivati da će se sadašnji uvoz povećati , ali sve to zavisi od ponašanja kosovskih potrošača. Ako kosovski potrošači zahtevaju ovu vrstu proizvoda, ona će se normalno povećati. Dakle, uvoz zavisi od potrošnje. "

Vlada je pre nekoliko dana izglasala ukidanje stopostotne takse na proizvode iz Srbije i Bosne i Hercegovine i zamenila je  merom postepenog reciprociteta sa Srbijom.

Izvor: Kosovo Online

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva