:

:

TV Most

clock

Januar 04, 2019   12:38

0

278

Danas je Svetski dan Brajevog pisma

U svetu se 4. januar obeležava kao Dan Brajevog pisma, a u Srbiji živi više od 12.000 slepih i slabovidih osoba.

Ministar za rad Zoran Đorđević istakao je da je upravo zbog njih važno da se podiže svest o značaju Brajevog pisma, koje pisanu reč pretvara u taktilni oblik i tako predstavlja simbol pismenosti, obrazovanja i uključivanja slepih i slabovidih osoba u sve društvene tokove.

Đorđević je naveo da ministarstvo koje vodi posvećuje posebnu pažnju slepim i slabovidim osobama, i trudi se da im omogući bolje uslove za život i rad.

Kako je rekao, u poslednjih godinu dana, nabavljeni su Brajevi štampači, obezbeđena sredstva za zapošljavanje osoba sa invaliditetom, postavljene zvučne signalizacije na raskrsnicama... kako bi se izašlo u susret potrebama osoba sa invaliditetom i kako bi im se pružila pomoć.

"U Srbiji su svi građani jednaki, što je i naziv naše medijske kampanje, koju smo pokrenuli povodom Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom", rekao je Đorđević, a saopšteno je iz resornog ministarstva.

Đorđević je ukazao da je u Sektoru za antidiskriminaciju i rodnu ravnopravnost u okviru Ministarstva zaposlen slep momak, koji je prošle godine završio Diplomatsku akademiju, kao jedan od šest najboljih.

Upravo on, istakao je, svojim primerom dokazuje da slepe i slabovide osobe mogu da rade svoj posao odlično i brzo, i zato je apelovao na sve da se ne ustručavaju prilikom zapošljavanja osoba sa invaliditetom.

Đorđević je najavio i prilagođavanje sajta Ministarstva slepim i slabovidim osobama, i istakao da je veoma važno da svim građanima informacije budu dostupne.

Brajeva azbuka se sastoji od šest tačaka, koje su raspoređene u dve kolone po tri tačke.

Kombinacijom ispupčenih tačaka, kojih ukupno ima 63, dobijaju se pojedina slova.

Znaci interpunkcije, zarezi, tačke, znakovi pitanja, uzvičnici i slično, raspoređeni su u dve kolone po dve tačke.

Slepi dodirom, jabučicom desnog kažiprsta, čitaju sleva nadesno, a pišu zdesna nalevo.

Brajevo pismo za slepe nastalo je 1825. godine, a proizašlo je iz tzv. noćnog pisma tajne službe, koje su ga koristile u noćnim ratnim dejstvima.

Luj Braj je usavršio tehniku i nastojao da se ona primenjuje u praksi.

UNESCO je proglasio Brajevo pismo za univerzalno pismo za slepe i slabovide u svetu 1955. godine.

Izvor: Танјуг

slepi i slabovidiBrajevo pismo
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva