:

:

TV Most

clock

April 11, 2019   8:23

0

216

Danas je tačno 20 godina od ubistva Slavka Ćuruvije

Danas se navršava 20 godina od ubistva novinara i vlasnika "Dnevnog telegrafa" i "Evropljanina" Slavka Ćuruvije.

 

Ćuruvija je ubijen u Beogradu 11. aprila 1999. godine, tokom NATO bombardovanja SRJ, ispred zgrade u kojoj je živeo i gde je bila marketing služba "Dnevnog telegrafa".

Predstavnici novinarskih udruženja, prijatelji i kolege danas će zajedno s porodicom ubijenog novinara, kao i prethodnih godina, položiti vence i zapaliti sveće ispred spomen-obeležja u Svetogorskoj ulici 35.

U petak, 5. aprila doneta je prvostepena presuda, nakon četiri godine od početka suđenja, kojom su načelnik resora Državne bezbednosti Radomir Marković i načelnik beogradskog centra DB-a Milan Radonjić osuđeni na po 30 godina zatvora, a glavni obaveštajni inspektor u Drugoj upravi resora Ratko Romić i pripadnik rezervnog sastava tog resora Miroslav Kurak na po dvadeset godina zatvora.

Suđenje za ubistvo Slavka Ćuruvije počelo je 1. juna 2015. godine.

Romić i Radonjić uhapšeni su 13. januara 2014. godine, Marković izdržava kaznu od 40 godina zatvora, a Kurak je u bekstvu.

Kako se navodi u optužnici, Ćuruvija je ubijen "po nalogu NN lica iz vrha vlasti zbog javnog istupanja u zemlji i inostranstvu i kritike nosilaca političke vlasti, mogućnosti da utiče na javno mnjenje i delovanje opozicionih društvenih snaga, radi očuvanja postojeće vlasti".

Izvor: B 92

Ćuruvijaubistvogodišnjica
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva