:

:

TV Most

clock

Jul 30, 2020   8:43

0

187

Danas nastavak dijaloga Beograda i Prištine na ekspertskom nivou

Ekspertski timovi Beograda i Prištine sastaće se danas u Briselu u okviru dijaloga kojem posreduje Evropska unija, a prema najavama razgovaraće o problemu raseljenih i nestalih, kao i o ekonomskim temama.

Delegaciju Srbije predvodi direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić, dok će sa kosovske strane na čelu tima biti koordinator za dijalog Skender Hiseni.

Ovo će biti drugi sastanak na ekspertskom nivou. Predstavnici Beograda i Prištine sastali u Briselu, 23. jula, kada je delegacija Kosova odbila da razgovara o ekonomskim temama.

Hiseni je nakon sastanka sa srpskom stranom 23. jula, izjavio da neće biti dogovora o određenim poglavljima, dok se ne postigne sveobuhvatan dogovor.

Sa druge strane Đurić je rekao da očekuje mesece, možda i godine dijaloga, ali i nastavak pritisaka na Srbiju i podršku Prištini. Kao problem ocenio je to što Priština na sastanake ne dolazi da bi se dogovorila o bilo čemu, što kao beogradska delegacija nema platformu, rešenja, predloge, što nisu pripremljeni, ne vode eksperte.

Uoči ove runde razgovora u medijima su se pojavile spekulacije da EU sprema ultimatum Srbiji i da će se na stolu pojaviti Nacrt sveobuhvatnog sporazuma koji podrazumeva de fakto priznanje Kosova od strane Srbije i kojim se od srpske strane neopozivo zahteva da suštinski prizna jednostano proglašenu nezavisnost Kosova.

Glavni portparol Evropske službe za spoljne poslove Peter Stano demantovao je juče te navode.

"Po pravilu ne komentarišemo medijske spekulacije, ali u ovom konkretnom slučaju želim izričito da odbacim spekulacije oko sutrašnjeg kruga stručnih razgovora i njegovog dnevnog reda", rekao je Stano.

Izvor: Kosovo online

KiMĐurićKancelarija za KiMdijalog Beograda i PrištineBrisel

Kosovo i Metohija

Najčitanije

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva