:

:

TV Most

clock

Oktobar 14, 2021   9:09

0

74

Danas počinju Erasmus dani

Danas počinju peti po redu Erasmus dani koji traju do 16. oktobra i koji se obeležavaju širom Evrope, uključujući i Srbiju.

U programu učestvuje i veliki broj univerziteta i visokih škola iz Srbije, saopštila je Erasmus studentska mreža Srbije.

Zahvaljujući saradnji sa stranim univerzitetima koja je ostvarena kroz ovaj program, desetine hiljada mladih i studenata iz Srbije će moći da učestvuje u studentskim i omladinskim razmenama, kao i drugim vidovima mobilnosti.

Sa druge strane veliki broj mladih i studenata iz čitavog sveta imaće priliku da jedan deo svojih studija provede u Srbiji.

Ove godine počinje da se sprovodi i novi ciklus Erasmus+ programa koji će trajati do 2027. godine.

"Novi program Erasmus+ 2021-2027 pored, skoro dupliranog budžeta, koji sada iznosi više od 26 mlrd. evra, što je veoma značajno jer će omogućiti još veći broj učesnika nego do sada, se zasniva na tri stuba - Inkluzivnost i društvena raznolikost, zeleni Erasmus+ i digitalni Erasmus+", navode iz Erasmus studentske mreže Srbije.

Novim programom nastoji se povećati kvalitativni učinak njegovih aktivnosti i osigurati jednake mogućnosti, tako što će nastojati uključiti ljude različite godina, iz različitih kulturnih sredina i različitog socioekonomskog položaja.

Posebna je pažnja je posvećena osobama s manjim mogućnostima, uključujući osobe s invaliditetom, poteškoćama u obrazovanju ili migrantskim poreklom, kao i osobama koje žive u ruralnim i udaljenim područjima.

Ideja je da tokom narednih sedam godina u novom programu učestvuje više od 10 miliona ljudi, što je isti broj kao u prethodnih 30 godina, stvarajući novu Erasmus generaciju.

"Učestvovanje mladih i studenata u programima kao što je Erasmus+ pozitivno utiče na obrazovni, društveni, lični i profesionalni razvoj jer poboljšava znanje i veštine, povećava zapošljivost, pomaže u sticanju samopouzdanja i nezavisnosti, podstiče znatiželju i inovativnost i pomaže u razumevanju drugih", zaključuju iz Erasmus studentske mreže Srbije.

Izvor: TAНЈУГ

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva