:

:

TV Most

Foto: AP

clock

Jun 23, 2019   9:30

0

273

Danas ponovljeni izbori za gradonačelnika Istanbula

Stanovnici najvećeg turskog grada Istanbula danas će ponovo birati gradonačelnika, nakon što su poništeni prethodni izbori, održani 31. marta, na kojima je tesnom većinom pobedio lider opozicije Ekrem Imamoglu.

Njegov protivkandidat je bivši premijer Benali Jildirim iz vladajuće Stranke pravde i razvoja (AKP) turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana.

Imamoglu je obavljao dužnost gradonačelnika Istanbula 18 dana, pošto je nakon niza žalbi Partije pravde i razvoja (AKP) predsednika Erdogana, Centralna izborna komisija poništila glasanje zbog nepravilnosti u imenovanju članova biračkih odbora na izbornim mestima.

Bivši biznismen Imamoglu ranije je pet godina ispred opozicione Republikanske narodne partije (ĆP) bio predsednik istanbulske opštine Bejlikduz.

Sa druge strane, Jildiriim, provladin kandidat i blizak saradnik Erdogana, svoju kampanju pod sloganom "Uspeli smo i uspećemo opet" fokusirao je na sopstvena dostignuća tokom mandata premijera.

"Zato što odlučujemo o budućnosti grada, želim da ljudi izađu na izbore. Istanbul je veoma važan grad...Imamo mnogo važnih stvari da uradimo za Istanbul", rekao je nedavno za AP.

Kao bivši minstar saobraćaja ukazivao je na svoje zasluga ze poboljšanja infrastrukture u gradu i obećao da će služiti žiteljima Istanbula, grada sa oko 15 miliona ljudi.

Izvor: T a n j u g

IstanbulTurskaizborigradonačelnik
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva