:

:

TV Most

Foto: Rojters

clock

Jun 04, 2020   9:42

0

241

Danas se zatvara bolnica na Beogradskom sajmu, pacijenti se prebacuju u Mladenovac

Danas će biti zatvorena privremena bolnica na Beogradskom sajmu. Pacijenti će biti prebačeni u Specijalnu bolnicu u Mladenovcu.

Direktor privremene bolnice Goran Bojović saopštio je da se danas zatvara bolnica na sajmu.

"Dogovoreno je da u 12 sati ekipe Hitne pomoći prebace pacijente u specijalnu bolnicu u Mladenovcu. Juče smo prof. Đukić i ja bili u poseti toj bolnici, sa epidemiolozima iz Zavoda za javno zdravlje i videli da onaa ispunjava sve uslove i da je, prema rečima epidemiologa, to trenutno najbolje opremljena bolnica za kovid", rekao je Bojović.

Objašnjava da će 45 pacijenata biti danas prevezeno, a za ostalih 57 čekaju se rezultati. Očekuje se da će 52 biti negativna.

Inače, oko 1.300 kovid pozitivnih pacijenata prošlo je kroz Beogradski sajam otkako je on pretvoren u privremenu bolnicu. O njima je brinulo 620 zdravstvenih radnika.

"Ponosni smo na Sajam jer nijedan medicinski radnik ni ostali koji su tamo angažovani nisu bili pozitivni. Mislim da je to ogroman uspeh države i svih nas", rekao je Bojović.

Podsetio je da je vojska na čelu sa pukovnikom Anđelkovićem napravila 3.000 smeštajnih kapaciteta u nekoliko hala, ali da je samo Hala 1 korišćena kao kovid bolnica.

Istakao je i da su spaseni životi 60 ljudi kojima se zdravstveno stanje pogoršalo, a kasnije su prebačeni u kliničke centre. Bojović je naglasio i da niko nije umro na Sajmu, koji je bio namenjen za pacijente bez simptoma, ili sa lakšom kliničkom slikom, koja se pratila.

Već danas će se početi sa rasforimiranjem kreveta i ormana i dezinfekcijom. Medicinski otpad će biti uklonjen, a ono šta može da se koristi, biće prosleđeno.

Bojović očekuje da će u naredna dva dana Sajam i sve oko njega ponovo funkcionisati redovno.

Čekaju se rezultati testa 57 pacijenata sa Sajma

Na Sajmu su trenutno 103 pacijenta, a 57 je juče testirano.

"Ako rezultat testa bude negativan, biće sanitetskim vozilima odvezeni na svoje adrese, gde će 14 dana biti u izolaciji. Nakon toga će opet biti testirani i ako test bude negativan mogu da se vrate normalnimaktivnostima", rekao je pukovnik Veljko Milić.

Kaže da mu je najteže bilo kada je razgovarao sa pacijentima koji su ostajali bez najmilijih, a nisu mogli da prisustvuju poslednjem ispraćaju.

Izvor: RTS

Beogradski sajamkovid bolnica
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva