:

:

TV Most

clock

Mart 27, 2015   08:12

0

220

Danas je Svetski dan pozorišta

Ove godine poruku je napisao poljski pozorišni i operski reditelj Kšištof Varlikovski koji je poručio da "pozorišne pregaoce najlakše pronalazimo van pozorišta".

"To su obično oni koji pozorište ne koriste kao mašinu za reprodukovanje klišea i konvencija. Oni pronalaze pulsirajuće izvore i žive tokove reka koji prividno zaobilaze pozorišne dvorane gde se svakodnevno okupljaju legije ljudi u nastojanjima da podražavaju nekakve svetove. Imitiramo, umesto da stvaramo vlastite svetove koji treba da su fokusirani, čak i da zavise od debate sa publikom i njenih reakcija, ti svetovi protiču skriveni a pozorište jedino ima moć da ih otkrije", poručio je Varlikovski.

Povodom Dana pozorišta, na sceni Petar Kralj Ateljea 212 biće predstavljena i serija poštanskih maraka sa znamenitim srpskim rediteljima.

Na osam maraka nominalne vrednosti po 23 dinara prikazani su portreti Jovana Ristića Rice, Radivoja Lole Đukića, Miroslava Belovića, Aleksandra Đorđevića, Ognjenke Milićević, Slavoljuba Stefanovića Ravasija, Save Mrmka i Ljubomira Mucija Draškića.

Kako je saopšteno iz Ateljea 212, predstavljanje maraka biće propraćeno prigodnim programom, uz učešće glumaca Rade Đuričin, Branke Petrič, Svetlane Bojković, Gorice Popović, Miše Janketića, Voje Brajovića, Milana Cacija Mihajlovića, Baneta Zeremskog i Saše Gruden.

U Jugoslovensko dramskom pozorištu pre početka predstave "Nije smrt biciklo" glumac Branislav Lečić će pročitati tradicionalna međunarodnu poruku.

Teatar 78 po četvrti put će održati kulturnu manifestaciju "Bolje art nego škart", koja će ove godine trajati dva dana, a obuhvatiće dramski, likovni i muzički program.

U Kući kralja Petra Svetski dan pozorišta biće obeležen izvođenjem predstave "Bajkoholik" po tekstu Milene Đorđević a u režiji Milana Kovačevića.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva