:

:

TV Most

clock

Decembar 02, 2019   17:53

0

138

Dani slovenačkog filma u sedam gradova u Srbiji

Dani slovenačkog filma u organizaciji Društva Slovenaca "Sava" ove godine će se održati peti put, u sedam gradova u Srbiji, Beogradu, Novom Sadu, Smederevu, Kovinu, Pančevu, Nišu i Vršcu.

Beogradska publika će od 6. do 9. decembra, u zgradi Jugoslovenske kinoteke imati priliku da pogleda osam dugometražnih filmova (tri igrana i pet dokumentarnih), i sedam kratkometražnih filmova (četiri igrana i tri dokumentarna).

Reviju će otvoriti ostvarenje „Neću više da budem luzerka“, rediteljke Urše Menart, a potom i kratak film „Raj“, Mitje Ličana i Sonje Prosinc.

Drugog dana publika će imati priliku da pogleda ostvarenje „Zbrisana“, Mihe Macinija i Dušana Joksimovića, a potom i portret pronalazača Petra Florijančiča, dokumentarac Vena Jemerčiča, „Stogodišnji san“.

Gosti ovogodišnje filmske revije su dve grupe pograničkih i prekograničkih Slovenaca.

Kinoatelje iz Gorice predstaviće svoju produkciju, radionicu i dokumentarnu sagu „Miren dan“, Jana Mozetiča, dok će se brojni članovi porodice Kardoš iz Prekmurja predstaviti filmom „Stric Geza ide u Zaturce“, Štefana Kardoša.

Pored filmskog programa, osmišljeni su i prateći programi DSF 2019, koji će sadržajno upotpuniti ovu manifestaciju.

Otvaranje manifestacije u 19.30 časova upotpuniće Izložba povodom 100 godina od rođenja Franca Štiglica, istaknutog scenariste, filmskog i TV reditelja. Narednog dana u Kinoteci u 13 časova, njemu u čast biće upriličen i okrugli sto.

Publika će imati priliku da pozdravi goste iz Kinoteke Slovenije, Filmskog centra Slovenije i slovenačkog filmskog arhiva, autore i autorke filmova u programu, a razgovor će voditi dr Ivana Kronja.

Takođe u Kinoteci narednog dana u 12 časova biće održana prezentacija Kinoateljea Gorica.

Tribina na temu: Granica održaće se 9. decembra, sa početkom u 13 časova, a govoriće se o filmskoj umetnosti, etnologiji, antropologiji, geografiji i političkoj istoriji, a njen fokus biće manjinske kulture i njihov način života, slovenačke i druge etničke manjine u graničnim područjima Regiona i nekadašnje SFRJ.

Tri dana pre početka revije će u Domu kulture studentski grad biti prikazani filmovi studenata AGFRT i eksperimentalni filmovi slovenačkih multimedijalnih umetnika.

Filmovi sa glavnog programa biće u istom periodu prikazani i u Novom Sadu, Smederevu, Kovinu, Pančevu, Nišu i Vršcu.

Izvor: Танјуг

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva