:

:

TV Most

clock

Oktobar 26, 2021   15:04

0

22

“Dani srpskog filma” 29. i 30. oktobra u 26 gradova Srbije

Manifestacija "Dani domaćeg filma" biće realizovana 29. i 30. oktobra u 26 gradova Srbije širom naše zemlje, najavljeno je danas u Filmskom centru Srbije (FCS).

Na repertoaru dvodnevnog festivala će biti 12 dugometražnih dokumentarnih ostvarenja, kao i dva igrana filma - “Jedini izlaz” i “Vikend sa ćaletom”.

Festival će se održati u više od 40 kulturnih centara, u Lazarevcu, Zrenjaninu, Vrbasu, Beogradu, Apatinu, Lajkovcu, Ivanjici, Gračanici, Vrnjačkoj Banji, Sopotu, Prijepolju, Subotici, Nišu, Blacu, Boru, Arilju, Bačkoj Palanci, Kanjiži, Doljevcu, Požarevcu, Gornjem Milanovcu, Jagodini, Trsteniku, Leskovcu, Negotinu i Loznici.

Prvi dan, u petak, u selekciji je dokumentarni program, sa 12 istaknutih dokumentaraca.

Andrijana Stojković ispred grupe “DOK Srbija”, koja organizuje ovu filmsku smotru zajedno sa FCS, istakla je da postoji veoma zavidna produkcija dokumentarnih projekata na godišnjem nivou, što je iznenađujuće, budući da ranijih sezona nije bilo ni približno toliko naslova kao danas.

Navela je da su svi filmovi u programu nagrađivani na festivalima, i zahvalna je FCS-u što je prepoznao značaj ove forme i sve vise podržava proizvodnju dokumentarnih ostvarenja na mnogim konkursima.

Među naslovima su već poznati dokumentarci „Pejzaži otpora” Marte Popivode, „Koreni” Tee Lukač, „Telenovela sivo u koloru” Filipa Martinovića, „Srećna Nova, Jivu” Mladena Kovačevića, „Viktorija, 15” Mine Petrović, „Govori da bih te video” Marije Stojnić, „Blizanci satkani od sna” Lee Vahrušev i Seada Šabotića.

Takođe na programu će biti „Drenjine" Nikole Stojanovića, „Zaklinjem se...” Nikole Dragovića i Milutina Petrovića, „Potreba za mržnjom” Filipa Čolovića, „Dida” Nikole Ilića i Korine Švingeuber Ilić, kao i „Fejt i Branko” autorke Ketrin Hart.

Program manifestacije ima za cilj promociju domaćih dokumentarnih filmova koji nisu imali široku bioskopsku distribuciju, a zaslužuju da ih vidi veći broj publike.

Nakon projekcije, gledaoci će moći da razgovaraju sa nekim od članova autorskog tima, a sami reditelji su veoma raspoloženi da putuju po Srbiji sa svojim kinematografskim delima.

U subotu, 30. oktobra, na programu su dva nagrađivana i gledana igrana filma.

Oba projekta su kasnije pretvorena u TV serije: psihološki triler „Jedini izlaz“ Darka Nikolića, gde igraju Anđelka Prpić, Ljubomir Bandović, Danica Maksimović, Nikola Ristanovski, Milena Predić, i porodična avanturistička komedija „Vikend sa ćaletom“ Miroslava Momčilovića sa glumcima - Nenad Jezdić, Branko Vidaković, Katarina Radivojević, Jelena Ðukić, Miodrag Miki Krstović.

Glavna glumica trilera “Jedini izlaz” Anđelka Prpić veoma je zahvalna na ovom potezu FCS-a, jer smatra da ovaj film zaslužuje još jednu šansu da ga vidi publika i u sredinama gde se ne ide redovno u bioskop.

“Naš film je izašao u vreme kad mu vreme nije, u januaru, kada su sve te zabrane i dalje bile na snazi zbog pandemije. I pored toga, imao je veoma veliku gledanost, što je zaista trijumf”, smatra junakinja tog trilera.

“Lično volim da dobar film gledam više puta, tako da ne vidim razloga što se ne bi publika ponovo vratila u sale da isprati “Jedini izlaz”, da napravimo još jedan krug. Nedavno sam bila u Beču na Adria festivalu, tamo su ljudi jako dobro reagovali na naš film”, otkrila je Anđelka Prpić i naglasila da je to jedan od retkih domaćih projekata gde je dominantna glavna uloga poverena - ženi.

Ognjen Rakčević u ime Filmskog centra Srbije podsetio je da su ta dva domaća filma bila najgledanija u Srbiji, za proteklih godinu dana.

Tako je “Jedini izlaz” imao 66 686, a “Vikend sa ćaletom” 63 661 gledaoca u našoj zemlji, a po regionu su oba filma dostigla i još po dodatnih barem 15 000.

Zahvaljujući tolikom uspehu u doba korone, kada je smanjena poseta bioskopima, FCS je dodatno pružio stimulaciju ovim filmovima zbog izvanrednog rezultata gledanosti.

Projekat manifestacije FCS-a je realizovan uz podršku spomenute organizacije "DOK Srbija", lokalnih bioskopa i mnogih kulturnih centara po Srbiji.

Ulaz na sve dokumentarne filmove je besplatan, dok se za dva igrana filma plaća simboličih 100 dinara.

Izvor: TAНЈУГ

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva