:

:

TV Most

clock

Oktobar 17, 2020   7:34

0

190

Dani Zorana Radmilovića počeli sinoć u Zaječaru

Nadahnutim recitovanjem stihova svoje poezije, pesnik Bratislav Milanović sinoć je otvorio 29. izdanje pozorišnog festivala “Dani Zorana Radmilovića” u zaječarskom teatru, a onda je izvedena predstava “Žene iz Troje” saopšteno je iz direkcije festivala.

Po tradiciji, delegacija glumaca Pozorišta Timočke krajine “Zoran Radmilović” iz Zaječara položila je juče pre zvaničnog otvaranja cveće na spomenik legendarnom Zoranu Radmiloviću, a kasnije je bogat program vodio Adam Puslojić.

Na otvaranju odigrana je spomenuta drama “Žene iz Troje” od Euripida, koprodukcija zaječarskog i Narodnog pozorišta Priština, festivala Dunav fest i Antika fest, realizovano prošle godine, u režiji Nebojše Bradića.

Tokom osam festivalskih večeri, sve do 23. oktobra, biće izvedeno 15 pozorišnih predstava u glavnom programu i na Festivalu malih pozorišnih formi, dok prateći program čine: promocije knjiga, izložba slika, okrugli sto, projekcija filma.

Do sledećeg petka publika će u glavnom programu Festivala biti u prilici da vidi komade: “Ovaj će biti drugačiji” Staše Bajac, u režiji Đurđe Tešić (Atelje 212), “Smederevo 1941.” Ane Đorđević (SNP, Novi Sad), “1789.” Hadija Kurića (Narodno pozorište Niš), “Ružni, prljavi, zli” Lenke Udovički (Beogradsko dramsko pozorište), “Zašto je poludeo gospodin R?” prema filmu Fasbindera (Jugoslovensko dramsko pozorište), “Zločin i kazna” Dostojevskog (Narodnog pozorište Republike Srpske iz Banjaluke).

Premijerna izvedba komada zaječarskog pozorišta “Kazabalkan”, po tekstu Gorana Stefanovskog, a u režiji Irfana Mensura, biće odigrana u čast nagrađenih i zatvoriti festival 23. oktobra.

Treće izdanje festivala malih pozorišnih formi otvoriće danas u 12.00h premijera zaječarskog teatra, monodrama “Čučuk Stana” po tekstu i u režijidramaturga Željka Hubača, u tumačenju Nataše Petrović.

Od 18. do 21.oktobra u ovoj paralelnoj smotri publika može gledati nagrađivane monodrame i duodrame.

Dragan Boža Marjanović će igrati svoj autorski projekat - monodramu “DR Feler” (Teatar Slavija, Beograd), a Dragana Jovanović i Bratislava Milić tumače uloge u komadu “Nadežda Petrović - autoportret u množini”.

Ecija Ojdanić iz “Kazališta Moruzgva” iz Zagreba igra u “Vla-vla-vlajland cabaretu”, a Monika Romić u mono komediji “Život je loto”.

Pored navedenih predstava u dva festivalska programa, publika “Dana Zorana Radmilovića” videće i najnoviji projekat zaječarskog teatra - drama “Bliži nebu” takođe već spomenutog Željka Hubača (tekst i režija) i “Komediju ometenu u razvoju” Gradskog pozorišta “Semberija” iz Bijeljine (Republika Srpska).

U okviru pratećeg programa, u Narodnom muzeju u Zaječaru u planu je otvaranje izložbe slika Selene Vicković, sestričine Zorana Radmilovića, kao i promocija knjige “Uspomenar 4: Zoran 2020” koju je autor - glumac Milan Caci Mihailović posvetio Zoranu Radmiloviću. Tokom smotre biće predstavljen i roman “Rubikova kocka” Saše Radonjića, ali i knjiga “Smederevo 1941/stradanje glumaca SNP-a u Smederevu” Ane Đorđević i Aleksandra Milosavljevića.

Takođe, sadržajan program obuhvata i premijerno prikazivanje dokumentarnog filma o nedavno preminulom glumcu Desimiru Desku Stanojeviću, kao i okrugli sto na temu “Umetnost kao terapija” na kome će učestvovati Nebojša Bradić i spomenuti teatrolog Aleksandar Milosavljević.

Izvor: TAНЈУГ

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva