:

:

TV Most

Foto: T a n j u g

clock

Januar 23, 2023   16:20

0

96

Danica Vukićević dobitnica NIN-ove nagrade

NIN-ovu nagradu za najbolji roman godine dobila je Danica Vukićević  za "Unutrašnje more", objavio je danas žiri.

 

Teofil Pančić, Marija Nenezić, Milena Đorđijević, Žarka Svičev i Goran Korunović doneli su većinom glasova odluku o 69. dobitniku NIN-ove nagrade na sednici žirija održanoj jutros u hotelu Moskva.

U najužem izboru za NIN-ovu nagradu bili su Milan Tripković i "Klub istinskih stvaralaca", Goran Petrović i "Papir sa vodenim znakom", Mirjana Drljević za "Niko nije zaboravljen i ničega se ne sećamo", Uglješa Šajtinac i "Koljka i Sašenjka", kao i Marijana Čanak sa "Klara, Klarisa".

Dobitnica NIN-ove nagrade Vukićević: "Unutrašnje more" je hologram moje ličnosti

NIN-ovu nagradu za najbolji roman 2022. godine na srpskom jeziku dobila je Danica Vukićević za "Unutrašnje more", u izdanju Nojzaca, objavio je danas žiri.

"Ozbiljno pratim našu književnu produkciju i izbor mog romana ima veliku simboličku težinu, jer je napisan vrlo rizično", istakla je Vukićević u obraćanju nakon proglašenja za dobitnicu NIN-ove nagrade na svečanosti u hotelu Moskva.

Na današnjoj završnoj sednici žirija za Vukićević su bili Milena Đorđijević, Žarka Svirčev i Goran Korunović, dok je Marija Nenezić glasala za "Koljku i Sašenjku" Uglješe Šajtinca, a za "Klub istinskih stvaralaca" Milana Tripkovića je bio Pančić, koji je zbog bolesti bio odsutan.

U odluci žirija se kaže da je izabrani roman 69. NIN-ove nagrade "formalno inventivan, preispituje probleme egzistencije od privatne do društveno-političke ravni, od materijalnosti svakodnevice do ključnih unutarnjih drama pojedinaca u savremenom svetu". 

"Jezičkom suptilnošću i silovitošću, Vukićević transformiše fragmentarni način pisanja u celovitu romanesknu sliku sveta", ocenio je žiri.

Vukićević je duhovito rekla da je zahvalna članovima žirija koji su glasali za njen roman  "jer su pokazali koliko su pametni", ali i ostalima "koji nisu glasali jer su ukazali na druge ljude".

Govoreći o formatu kog je izabrala u "Unutrašnjem moru", Vukićević je rekla da su u romanu "svi fragmenti povezani, imaju duboko jedinstvo i to je veoma složena priča". 

Iako je znaju kao pesnikinju i piše već 30 godina, Vukićević je podsetila da je objavljivala i prozne priče.

"Sada će biti velika frka. Kad napišeš roman ljudi te ozbiljno shvataju. Važna stavka u pisanju ove knjige - nisam imala predumišljaja, prišla sam tekstu sa slobodom i ogromnom radošću. Ovu knjigu doživljavam kao čistu radost", navela je dobitnica.

Vukićević je istakla da voli svoj roman "Unutrašnje more" koji predstavlja hologram njene ličnosti ali i ima svoj samostalni život.

Rodom Valjevka Vukićević je završila Filološki fakultet na odseku Opšte književnost i teorija književnosti, kao i Ženske studije u Beogradu. 

Pored pesama, piše prozu, eseje i književnu kritiku, a objavila je knjige poezije "Kao hotel na vetru“ (1992), "Kada sam čula glasove“ (1995), "Šamanka“ (2001),  "Visoki fabrički dimnjaci“ (2012) i druge.

Nenezić je ocenila da sve više pesnika počinje da se oprobava u pisanju romana, što je na prvi pogled neobično, ali je Vukićević među retkima koja "uspeva da iskorači iz usko lirske prespektive i donese jednu širu romanesknu sliku sveta".

"To je ulaznica u svet romana, a to je Danica uspela", naglasila je Nenezić. 

Svirčev je rekla da je glasala za Vukićević pošto "autorksi uspeva da kreira celovitu viziju sveta, romanesknu i inovativno, da sliku nudi preko fragmenta pokazujući transformativnu moć fragmenta".

"Autorka uspeva da nam pokaže jezičkom i misaonom sugestivnošću da fragment može da bude kohezivna snaga teksta", navela je Svirčev.

Povodom "Unutrašnjeg mora", Đorđijević je navela među nekoliko paradigmatskih specifičnosti da debitanti mogu smelo, snažno i zaokruženo da postanu najbolji u godini kao i da vrsna pesnikinja može postati snažan romanopisac.

Prema njenim rečima, "Unutrašnje more" uspeva da "kroz kontrast i negaciju romana kao književne forme istovremeno postaje roman".

"U jednoj priči u ovom romanu kaže se da junakinja ne daje dušu u zamenu za kikiriki. 'Unutrašnje more' ne prodaje svoju dušu za kikiriki", navela je Đorđijević.

Korunović je istakao da je "Unutrašnje more" "roman rizika radikalnog pisanja knjiga koje zahvata naše iskustvo od intimne ravni, interpersonalne, do društveno-političke stvarnosti, a dotiče se i metafizičkih tema".

Izvor: T a n j u g

Danica VukićevićNIN-ova nagradaUnutrašnje moreknjiga
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva