:

:

TV Most

Foto: youtube.com

clock

April 08, 2015   17:24

0

215

Danilovu uručena nagrada "Momo Kapor"

Ovo je treća nagrada po redu koju dodeljuje Zadužbina "Momčilo Momo Kapor", a o laureatu je odlučivao žiri u sastavu: Dragan Lakićević (predsednik), Žaneta Đukić Perišić i Ivan Negrišorac.

Knjigom Dragana J. Danilova "Talasi beogradskog mora" Beograd je dobio svojevrsnu biografiju, navela je Žaneta Đukić Perišić i dodala da je Danilovljev roman himna o Beogradu sa svim njegovim mnogobrojnim licima.

Ovaj roman se izdvojio osobenom poetikom u okviru koje se sjedinjuju realistički postupak i lirska fantazmologija, istakla je Đukić Perišić čitajući obrazloženje žirija.

Kako je dodala, ovo je povest o traganju za ličnim identitetom glavnog junaka i istovremeno priča o burnoj, dramatičnoj i uzbudljivoj istoriji Beograda.

"Hronološki, paralelno, postoje u romanu dva plana: savremeni trenutak - život, lutanja, ljubavi, susreti, otkrića glavnog junaka Pavla Bogunovića, a u drugoj ravni - povest grada", istakla je Đukić Perišić.

Kako se navodi u obrazloženju žirija, ovaj roman je složen iz bogate građe koju nude istorija i svakodnevica, začinjena dobro odabranim živopisnim detaljima i upakovana u poglavlja romana koja čine "talase beogradskog mora".

Đukić Perišić je istakla da u neponovljivom opštem duhu grada, u raskošnoj raznolikosti pojedinačnih ljudskih sudbina, Danilovljev roman staje rame uz rame sa "beogradskom" prozom Mome Kapora.

Laureat Dragan J. Danilov se zahvalio Momi Kaporu na slikama i knjigama koje je nam je ostavio, istakavši da je on bio covek koji je imao više erosa i znao je kako da ore u više brazdi - bio je romansijer, pisac priča , feljtonista i slikar.

Citirajući deo iz Kaporove knjige "Skitam i pričam": Odgojeni smo na reprodukcijama i filmovima, na tuđim opisima sveta. Koliko zabluda proisteklih iz kopija, Danilov je rekao da ta rečenica opisuje Momu Kapora i kao pisca i kao čoveka.

Danilov, kome je nagradu uručio predsednik Upravnog odbora Zadužbine Matija Bećković, smatra da Beograd nije dovoljno imaginiziran u književnosti, iako kao grad sa mnogobrojnim identitetima pruža velike mogućnosti.

Zadužbina "Momčilo Momo Kapor" koju je osnovala supruga Mome Kapora, Ljiljana Kapor 2010. godine, ustanovila je nagradu koja nosi ime našeg čuvenog slikara i pisca, a koja se dodeljuje svake godine naizmenično za književnost i likovnu umetnost.

Dosadašnji laureati književne nagrade su Emir kusturica za knjigu "Smrt je neprovjerena glasina" (2010) i Peter Handke za knjigu "Moravska noć" (2013).

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva