:

:

TV Most

clock

Oktobar 18, 2022   10:32

0

101

Danska: Preliminarna istraga pokazala - curenje zbog eksplozija

Preliminarna istraga oštećenja na dva gasovoda Severni tok u danskom delu Baltičkog mora, pokazuje da je do curenja došlo usled "snažnih eksplozija", saopštila je danas policija Kopenhagena.

Istragu o prekidima gasovoda Severni tok 1 i 2 od 26. septembra u ekskluzivnoj ekonomskoj zoni Danske trebalo bi zajedno da vode policija Kopenhagena i danska Bezbednosno-obaveštajna služba, navodi Rojters.

„Još je prerano da se bilo šta govori o okviru po kome će se odvijati međunarodna saradnja sa, na primer, Švedskom i Nemačkom, jer to zavisi od nekoliko aktera“, saopštila je policija Kopenhagena.

Švedska je odbacila planove za zajedničku istragu s Danskom i Nemačkom o nedavnim eksplozijama na gasovodima Severni tok 1 i 2, objavio je petak nedeljnik Špigl, pozivajući se na nemačke bezbednosne izvore.

Švedska je odlučila da ne može da podeli nalaze iz svoje istrage s drugim državama iz bezbednosnih razloga, izvestio je list, a preneo je Rojters.

Rusija je u sredu saopštila da je diplomatama Nemačke, Danske i Švedske uputila žalbu jer predstavnici Moskve i Gasproma nisu pozvani da se pridruže istrazi o curenju gasovoda koji vodi od Rusije do Evrope.

Uzrok oštećenja gasovoda Severni tok ostaje nejasan, ali su zemlje Evropske unije ranije saopštile da sumnjaju na sabotažu, dok je Rusija incidente nazvala „činom međunarodnog terorizma“ i za curenje okrivila Zapad.

Izvor: T a n j u g; Foto: Dojče vele

DanskaBaltičko moreSeverni tokeksplozijecurenje gasa
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva