:

:

TV Most

Foto: Radio Kontakt plus

clock

Februar 05, 2020   17:56

0

138

Daut Haradinaj: Ukidanje takse bila bi istorijska greška, tražićemo vanredno zasedanje

Šef poslaničke grupe Alijanse za budućnost Kosova Daut Haradinaj izjavio je da bi ukidanje takse od 100 odsto na robu iz Srbije bila istorijska greška, sve dok ne postoji obostrano priznanje, prenosi Zeri.

"Taksa od 100 odsto je uvedena zbog agresivne kampanje Srbije. Ukidanje takse bila bi istorijska greška, sve dok nemamo obostrano priznanje. Kurti šalje dobre vesti za Srbiju, a loše za kosovske proizvođače. Politički je to veoma štetno, čini se da će očekivanja od patriotskog folklora izbledeti i pre nego što smo mogli da pomislimo", poručio je Haradinaj.

Šef poslaničke grupe ABK je istakao i da će biti preduzete konkretne mere koje se tiču ukidanja takse.

"Priznavanje Kosova od strane Srbije automatski bi ukinulo taksu. Prikupljaćemo potpise za vanredno zasedanje i raspravu o toj temi", rekao je Haradinaj.

Premijer privremenih institucija na KiM Aljbin Kurti izjavio je danas da će taksa od 100 odsto na robu iz Srbije biti zamenjena političkim, ekonomskim i komercijalnim reciprocitetom.

"Kao nova vlada, zbog našeg obećanja, imaćemo sa Srbijom reciprocitet kao zamenu za taksu od 100 odsto. Ne vraćamo se asimetričnim odnosima sa Srbijom. Mi ćemo napredovati. I Samoopredeljenje i Demokratski savez Kosova, sa oko 60 odsto glasova na Kosovu među Albancima, saglasni smo oko reciprociteta", istakao je Kurti danas nakon sastanka sa šeficom Kancelarije EU na KiM Natalijom Apostolovom.

Taksa od 100 odsto na robu iz centralne Srbije i Bosne i Hercegovine, koju je uveo bivši premijer Kosova Ramuš Haradinaj, na snazi je od novembra 2018. godine, podseća Zeri.

Izvor: Kosovo online/Zeri

KiMtakseKurtiDaut Haradinaj

Kosovo i Metohija

Najčitanije

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva