:

:

TV Most

clock

Januar 21, 2020   13:25

0

71

Davos – sve oči uprte u Trampa

Na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu svetska politička i ekonomska elita raspravlja o privredi, tehnologiji, politici i klimatskim promenema. Centralni događaji su obraćanje američkog predsednika Donalda Trampa i govor potpredsednika Kine Han Dženga. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić učestvovao na panelu o Zapadnom Balkanu, a govoriće i na ekonomskom panelu. Očekuju ga i susreti i sa zvaničnicima iz regiona i sveta.

Od jutos je u Davosu održano nekoliko panela na teme koju se cantralne za skup koje se održava 50. put – očuvanje sredine, sprečavanje globalnog zagrevanja, ravnomerna raspodela plodova ekonomskog rasta i izgradnja zdravstvenih sistema u svetu sa sve starijim stanovništvom.

Sa velikom pažnjom svetske elite koja se okupila u švajcarskom ski-centru očekuje se govor predsednika SAD Donalda Trampa koji se vratio posle prošlogodinje pauze. Tramp je poznat kao lider koji ne mari za temu globalnog zagrevanja.

Ubrzo za njim govoriće aktivistkinja Greta Tunberg koja je pokrenula na proteste mlade širom sveta protiv klimatskih promena. Tramp i Tunbergova bili su ljuti protivnici Tviteru proteklih meseci.

Srpsku delegaciju koju predvodi Aleksandar Vučić ima vrlo gust raspored. Predsednik Srbije učestvovao je na panelu o Zapadnom Balkanu na kojem su govorili i premijeri Slovenije i Hrvatske, šefovi diplomatija Severne Makedonije i Bugarske, kao i čelni ljudi MMF-a i Evropske banke za obnovu i razvoj Skup je bio zatvoren za javnost.

Vučić je u Davosu imao i niz bilateralnih sastanka. Predsednik će učestvovati i na radnom ručku o održivom razvoju u jugoistočnoj Evropi na kome će biti i predsednici Litvanije i Poljske i kao i prvi čovek Evropskog parlamenta.

Izvor: RTS

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva