:

:

TV Most

Foto: (arhiva TV Most)

clock

Jun 16, 2019   18:25

0

520

Deca sa KiM u Republici Srpskoj

Više od hiljadu đaka sa Kosova i Metohije će u narednih sedam dana biti gosti oko 900 porodica svojih vršnjaka u 19 gradova širom Srpske. Učenike, njih 1030, najpre su u, u Andrićgradu dočekali predsednik Odbora Milorad Arlov, predstavnici RS a ispred Vlade Srbije zamenik direktora Kancelarije  Damjan Jović.Planirano je da kasno veceras  stignu kod svojih domaćina od Trebinja do Novog Grada. Svečani doček bio je u Andrićgradu ispred hrama posvećenog Knezu Lazaru.

Ponos u očima i osmeh na licu krasio je mališane sa Kosova i Metohije, većina ih nije prvi put u Republici Srpskoj i prethodnih godina dolazili su i vraćali se sa lepim uspomenama, sigurni su da će i ovaj put biti tako.

Učenici Pavle Milović iz Zvečana i Jovan Stefanović iz Leška, kažu da im je mnogo lep i da su ih divno dočekali

"Prvi put sam u Višegradu odavde idemo za Doboj, nadam se da će nam i tamo biti lepo", rekla je Lana Petrović učenica iz Kosovske Mitrovice.

Čast da organizuje centralni doček pripala je Višegradu, a suorganizator dočeka je Opština Han Pijesak. Domaćini i gosti nisu krili zadovoljstvo.

"Verujem da će deca ovih sedam dana upoznati mnogo novih prijatelja i da će poneti najlepše utiske iz Republike Srpske", rekao je načelnik Opštine Višegrad Mladen Đurović.

"Ovo je za Opštinu Han Pijesak čast da dočeka decu sa Kosova i Metohije. U Han Pijesak su Deca iz Banje i Osojana oni su i prošle godine bili naši gosti", rekao je načelnik Opštine Han Pijesak Vlado Ostojić.

Projekat je zaživeo 2012,godine kada je u Srpsko stiglo stotinu dece a ovom prilikom oko 1000 mališana boraviće sedam dana u opštinama širom Republike Srpske. Podršku je dala Vlada i Ministarstvo prosvete i kulture.

"Neka mam deca sa Kosova i Metohije budu srećna i zadovoljna i neka im ovih sedam dana budu najbolji trenuci u životu. i neka prenesu koliko ih voli Republika Srpska", poručio je predsednik Odbora za pomoć Srbima na KiM Milorad Arlov.

Zamenik direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Damjan Jović kaže da je reka Drina mesto susreta srpskog naroda.

"To je važno za srpstvo, za srpsku slogu i nadam se da će u narednim godinama ova akcija postati još masovnija", rekao je Jović.

U okviru projekta "Spojimo decu Kosova i Metohije i Republike Srpske" deca sa KiM, njihovi nastavnici i roditelji boraviće u Republici Srpskoj do 23.juna.

Ovo je do sada najmasovniji 8 po redu susret dece sa Kosova i Metohije i Republike Srpske a u proteklih osam godina u organizaciji Odbora Republike Srpske za pomoć Srbima na KiM u RS boravilo je oko 4 i po hiljade učenika i oko 400 prosvetnih radnika sa Kosova i Metohije.

Izvor: TV Most

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva