:

:

TV Most

clock

Jun 01, 2019   15:10

0

154

Deca sa Kosova i Metohije u Starom dvoru

Deca sa Kosova i Metohije, koja su u dvodnevnoj poseti Beogradu, boravila su danas u Starom dvoru gde ih je primio pomoćnik gradonačelnika Andreja Mladenović. Na dvodnevni izlet u Beograd stiglo je 50 učenika osnovnih i srednjih škola iz enklava Gnjilane - Šilovo, Veliko Ropotovo i Koretište.

Deca će prisustvovati dodeli nagrada međunarodnog konkursa “Slovenska pismenost", a tim povodom Mladenović je istakao da je od velikog značaja da deca iz južne srpske pokrajine učestvuju na takvim konkursima , da prisustvuju ovakvim i sličnim manifestacija i na taj način neguju srpski jezik i pismo, saopštio je gradski Sekretarijat za informisanje.

"Bez očuvanja jezika i pisma gubimo osnovni deo našeg identiteta i zato moramo da ih negujemo i sačuvamo. Siguran sam da smo svi svesni koliko je važno da se na Kosovu i Metohiji čuva ćirilično pismo i srpski jezik i to upravo čine srpski đaci", rekao je Mladenović i čestitao svim učesnicima na takmičenju i negovanju svog identiteta.

On je poručio đacima osnovnih i srednjih škola iz tri srpske enklave sa Kosova i Metohije da ne bi trebalo da zaborave ko su, odakle dolaze i da budu ponosni na svoje srpsko poreklo.

"Važno je da se poštuju i drugi narodI i da se uče drugi jezici iz bliskog okruženja kako bi komunikacija, sigurnost i život bili bolji i uspešniji. Uslovi u kojima vi živite nisu standardni, ni povoljni, ali to je trenutno stanje, i svi zajedno ćemo se truditi da način života tamo u narednom periodu bude bolji, da budete bezbedni i slobodni", rekao je pomoćnik gradonačelnika.

Govoreći o podršci srpskom narodu na Kosovu i Metohiji Mladenović je rekao da je Grad Beograd uz njih i da se vrlo rado često priključuje mnogim manifestacijama i akcijama.

"Beograd je vaš glavni grad i vaša prestonica, to nemojte da zaboravite. Mi ćemo vam uvek pomoći, ne samo Srbima severno od reke Ibar, nego i nastanjenima južno od reke. Nadam se da će vam Beograd ostati u lepom sećanju i da ćete u njega dolaziti čećše, na školovanje ili u neke slične posete", istakao je Mladenović i dodao da se nada odlasku beogradske delegacije u enklave u južnu srpsku pokrajinu.

On je podsetio da svake godine Beograd u ovo doba godine prima različite grupe đaka sa Kosova i Metohije i drugih delova Srbije.

"Veoma je važno što što se pruža mogućnost za upoznavanje sa istorijom svog glavnog grada i različitim znamenitostima. Poručujem svoj deci sa Kosova i Metohije da dobro uče, napreduju, neguju slobodu i vole svoju zemlju. Želimo da vam ulijemo nadu i pružimo snagu da će sutra biti bolje", zaključio je Mladenović.

Izvor: Танјуг

Stari dvorBeograddecaKiM
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva