:

:

TV Most

clock

Januar 27, 2023   14:42

0

80

Đedović i Bocan-Harčenkom razgovarali o energetskoj saradnji

Saradnja Srbije i Rusije u oblasti energetike i bilateralna saradnja bile su teme današnjih razgovora ministarke rudarstva i energetike Dubravke Đedović sa ruskim ambasadorom Aleksandrom Bocanom Harčenkom, saopštilo je to ministarstvo.  

Đedović je rekla da je Rusija važan energetski partner i da se u ovim izazovnim vremenima vidi značaj izgradnje gasovoda Balkanski tok koji doprinosi energetskoj stabilnosti i bezbednosti Srbije.  

"Obezbedili smo stabilno snabevanje gasom za građane i privredu i sa ruskim partnerima realizovali puštanje u rad Termoelektrane-toplane (TE-TO) Pančevo, prve gasno-parne elektrane u Srbiji što je od velikog značaja za energetsku bezbednost s obzirom da je proizvodnja dovoljna za snabdevanje oko 300.000 domaćinstava", rekla je ona. 

Dodala je da Srbija i Rusija zajedno rade na revitalizaciji hidroagregata u hidroelektrani Đerdap 1. 

"U ovoj godini očekujemo kompletan završetak radova koji će povećati snagu agregata i značajno produžiti njihov radni vek“, rekla je ona.

Istakla je i da je za Srbiju najvažnije da je obezbeđeno sigurno snabdevanje domaćeg tržišta naftnim derivatima, te dovoljne količine sirove nafte za nesmetan rad rafinerije u Pančevu.

„Najvažnije je da bez obzira na energetsku krizu sa kojom se bori čitava Evropa, građani mogu da računaju na neometano snabdevanje svim naftnim derivatima”, rekla je Đedović.

Ambasador Bocan-Harčenko izrazio je nadu da će se i u budućnosti energetska saradnja nastaviti. 

On je istakao da je ruska strana zainteresovana da pruži podršku razvoju energetske infrastrukture u Srbiji kao i da ruske kompanije učestvuju u rekonstrukciji energetskih objekata, navodi se u saopštenju. 

Izvor: T a n j u g; Foto: T a n j u g

ĐedovićBocan-Harčenkoenergetika
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva