:

:

TV Most

clock

Decembar 02, 2022   20:34

0

138

Đedović sa ambasadorkom Nemačke o energetskoj saradnji

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović razgovarala je danas sa ambasadorkom Savezne Republike Nemačke  Anke Konrad o saradnji dve zemlje u oblasti energetike i nastavku nemačke podrške u procesu energetske tranzicije.

„U toku je izrada strateških dokumenata koje će za rezultat imati veće učešće obnovlјivih izvora energije u energetskom miksu i smanjenje emisije štetnih gasova. Delimo viziju EU i Nemačke u pogledu dostizanja klimatske neutralnosti i veoma nam je značajna njihova podrška ka tom cilјu. Da bismo bili energetski bezbedniji i nezavisniji, moraćemo da gradimo nove energetske kapacitete iz obnovlјivih izvora, solarne i vetroelektrane, ali  i da smanjujemo neracionalnu potrošnju energije. To podrazumeva značajna finansijska sredstva, ali i ekspertsku podršku“, rekla je Đedović.

Podsetila je da godinama unazad, Nemačka razvojna banka KfW godinama zajedno sa Ministarstvom realizuje projekte modernizacije energetske infrastrukture koji su značajni za energetsku tranziciju i racionalnu upotrebu energije i sigurno ćemo nastaviti da radimo zajedno na novim projektima.

Ambasadorka Anke Konrad istakla je opredelјenost Nemačke produblјivanju strateškog klimatskog partnestva sa Srbijom u zajedničkoj borbi protiv klimatskih promena.

„Nastavlјamo da pružamo podršku Srbiji u procesu dostizanja njenih klimatskih cilјeva i implementacije zelene agende, pružanjem podrške pravednoj tranziciji, povećanju korišćenja obnovlјivih izvora energije i stvaranju zelene i održive ekonomije. Nemačko iskustvo i ekspertiza mogu biti od velike pomoći Srbiji koja je u postupku izrade strateških energetskih dokumenata. Delimo zajedničke cilјeve i stojimo na raspolaganju za saradnju u novim projektima“.

Sastanku su prisustvovali direktor Kancelarije Nemačke razvojne banke KfW Rudiger Hartman, Kristijan Šiling, šef razvojne saradnje u Ambasadi Savezne Republike Nemačke i predstavnici GIZ-a.

Izvor: T a n j u g; Foto: T a n j u g

ĐedovićKonradenergetska saradnja
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva